Benedikt XVI. k novému velvyslanci Libanonu

17.11.2008 

?Libanon jakožto model mírového soužití pro celý Střední Východ? ? tak je možné shrnout promluvu Benedikta XVI. k novému velvyslanci Libanonu Georges Chakib El Khoury, který dnes Svatému otci předal své pověřovací listiny. Papež vyjádřil svou radost nad nedávnými úspěchy snah libanonských institucí vyřešit politickou krizi země. Dále pak Svatý otec povzbudil libanonské katolíky, aby usilovali o svornost a pokoj mezi různými složkami obyvatelstva. Papež také vyzval mezinárodní společenství, aby ?chránilo a docenilo? libanonský model vzájemného soužití a to ?konkrétním závazkem?, který by této zemi pomohl, aby se nestala pouhým ?územím regionálních a mezinárodních konfliktů?. ?Nedávná volba prezidenta republiky, formace vlády národní jednoty a schválení volebního zákona ? zdůraznil Benedikt XVI. ? nemohou než usnadnit národní jednotu a přispět k autentické soudržnosti různých složek národa?.

Naděje, řekl dále papež, spočívá v tom, že budou odloženy ?stranické zájmy? a začnou se léčit zranění minulosti a ?všichni se aktivně zapojí do dialogu a smíření, aby mohla dozrát stabilita země.? V souvislosti s dosud přetrvávajícím ?napětím? papež povzbudil Libanon, aby pokračoval na cestě, zahájené před několika měsíci dohodou v Doha, ?a budoval společně svoje instituce?. Každá složka libanonského lidu, vyjádřil své přání Svatý otec, se musí v Libanonu ?cítit opravdu jako doma? a musí vidět, že ?její starosti a legitimní očekávání jsou vzaty v potaz při vzájemném respektování práv ostatních?. K dosažení tohoto cíle, řekl Benedikt XVI. je třeba ?rozvinout skutečnou výchovu svědomí k pokoji, ke smíření a k dialogu zejména u nových generací. Svatý stolec,? ujistil papež nového velvyslance Libanonu, ?sleduje velmi pozorně vývoj situace v Libanonu a povzbuzuje tuto snahu po vyřešení problémů této země. Zvláště citlivý je Svatý stolec k letitému utrpení obyvatelstva Středního východu ? řekl papež ? a rozhodně podporuje úsilí o smír a pokoj v Libanonu a v celém regionu, jenž je srdci věřících tolik drahý.

Trvalý mír, po kterém hluboce touží všichni Libanonci, poznamenal papež, je možný, bude-li existovat autentická vůle po společném životě na témže území a budou-li spravedlnost, smíření a dialog považovány za příznivý rámec řešení problémů jednotlivých obyvatel a jeho různých skupin. K vybudování společnosti, která zajistí všem svým členům důstojný a svobodný život,? řekl v závěru své promluvy k novému velvyslanci Libanonu Benedikt XVI., ?je zapotřebí stále hlubší spolupráce mezi jednotlivými složkami obyvatelstva a rozvíjení vztahů důvěry mezi jednotlivými osobami i celými komunitami.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.