Kard. Cordes o charitativní činnosti

22.11.2008 

Katolickým charitativním institucím hrozí sekularizace. Jejich činnost přestává být spojena s hlásáním víry a stává se pouhou filantropií ? tvrdí předseda Papežské rady ?Cor Unum?. Kard. Paul Cordes se vrátil ze Spojených Států, kde se účastnil podzimního zasedání amerického episkopátu. V rozsáhlém rozhovoru pro Vatikánský rozhlas poznamenal, že v mnoha zemích je charitativní činnost církve silně byrokratizovaná. V Německu například Charita zaměstnává půl milionu lidí. Ve Spojených státech dostává Charita na svou zahraniční činnost dvě třetiny fondů od státu. To všechno má za následek, že tyto instituce začínají fungovat stejně jako jiné úřady a otázka víry se dostává až do druhého plánu:

?Během své návštěvy jsem chtěl upozornit právě na tento aspekt a připomenout episkopátu jeho povinnosti. Biskupům se někdy zdá, že charitativní činnost se obejde bez nich a že je v jistém smyslu soběstačná. Je tady nicméně nebezpečí, že se může vzdálit poslání církve, když se zaměří pouze na správnou funkci a zapomene se, že Pán Ježíš svými dobrými skutky hlásal evangelium. Biskupové tedy musí znovu převzít odpovědnost za evangelizaci a charitativní pomoc je jedním z jejích prvků.?

Kard. Cordes také přiznal, že církevní charitativní instituce začínají pociťovat důsledky ekonomické krize, což se projevuje především v menším rozpočtu. Církev proto spoléhá na štědrost dárců, kteří jsou navzdory obtížím schopni podpořit její službu mezi chudými a potřebnými.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.