Evangelium musí být hlásáno bez slevy

28.11.2008 

V návaznosti na nedávno skončený biskupský synod věnovala Kongregace pro bohoslužbu a svátosti každoroční studijní den tématu ?Boží Slovo v liturgii.? Zasedání je naplánováno na zítřek v Aula Magna a zahájí ho promluvou kardinál Albert Vanhoye. Hovořit bude o liturgické hermeneutice Slova. Synodní otcové zdůraznili, že liturgie je privilegovaným místem, kde se Boží Slovo vyjadřuje v plnosti. Co konkrétního z toho vyplývá, vysvětluje kardinál Francis Arinze, prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti:

?Boží Slovo musí být v liturgickém shromáždění hlásáno řádně, zejména při mši. To znamená, že ten, kdo ho čte, musí být dobře připraven. A také ambon, akustika musí být v pořádku. Kdo čte, musí číst tak, aby to lid mohl sledovat. Nesmí číst příliš rychle, nesmí se soustředit sám na sebe: v centru musí být jedině Boží Slovo. To je to hlavní. Za druhé, my musíme naslouchat, rozjímat a přijímat; a za třetí, musíme být odhodláni k tomu, abychom pokračovali ve čtení posvátných textů. Nejen během mše, ale také před ní a po ní. Pokračovat ve čtení Písma Svatého každý den, v duchu modlitby, v duchu liturgie a v duchu synodu.?

Synodní otcové také podpořili vytvoření homiletického direktoria.

?Biskupové, kteří se účastnili synodu považují homilie za velmi důležité, proto jsou znepokojeni tím, že jejich kvalita v církvi není na tak dobré úrovni, jak by bylo žádoucí. Také synod o eucharistii před třemi lety žádal kompendium homiletických témat, v němž by, v tříletém cyklu, nebyla vynechána žádná část katolické pravdy. V praxi se jedná o čtyři části Katechismu katolické církve a o to, že někteří kazatelé mají ve zvyku nedotýkat se některých témat, buď proto, že jsou citlivá nebo obtížná nebo protože někdo o některých věcech nechce mluvit... Evangelium musí být hlásáno bez slevy; to je jedna z věcí, které znepokojují. Někteří účastníci synodu požádali pro kazatele o přesnější naznačení směru k dosažení ideální kvality homílií. To by mělo být ve skutečnosti úkolem kněžských seminářů a liturgických institutů. To, že my biskupové jsme toto synodu navrhli znamená, že tu věc bereme vážně. Je to pro církev velmi důležité.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.