Vatikánský mluvčí ke kauze ?depenalizace homosexuálů?

2.12.2008 

?Nikdo nechce hájit trest smrti pro homosexuály,? tak komentoval P. Lombardi rozporuplné reakce, které vzbudil rozhovor s vatikánským pozorovatelem při OSN pro francouzskou agenturu I.Media. Arcibiskup Ceslestino Migliore se v něm vyjádřil k návrhu univerzální depenalizace homosexuality, který chce Francie jménem Evropské Unie předložit Spojeným národům.

?Všechno to, co směřuje k úctě a ochraně člověka, je součástí našeho lidského a duchovního dědictví,? řekl v rozhovoru arcibiskup Migliore. ?Katechismus katolické církve ? připomněl dále ? říká, a to nikoliv ode dneška, že je nutné vyvarovat se jakékoliv projevu nespravedlivé diskriminace vůči homosexuálům.? ?V tomto případě je ale problém jinde ? varuje vatikánský pozorovatel. ? Politická deklarace, podepsaná skupinou zemí, požaduje po státech a mezinárodních mechanismech prosazujících a kontrolujících lidská práva, aby zavedly nové kategorie ochrany před diskriminací, a nebere se přitom v potaz, že budou-li zavedeny, stanou se impulsem k dalším neřešitelným diskriminacím.? Jako příklad arcibiskup Migliore uvedl, že státy, které neuznávají svazek mezi lidmi stejného pohlaví za rovnoprávný s manželstvím, by se ocitly na pranýři a staly by se předmětem nátlaku.

Prohlášení vatikánského pozorovatele při OSN vyvolalo ostrou polemiku. Italské sdružení homosexuálů Arcigay obvinilo Vatikán a celou katolickou církev ?z vynesení rozsudku smrti nad miliony gayů a lesbiček,? s odkazem na 10 islámských států, kde se homosexuálita trestá smrtí a desítky dalších, kde je jinak sankcionována.

Ke kauze se včera večer vyjádřil vatikánský mluvčí, P. Federico Lombardi. Jeho prohlášení citujeme v plném znění:

?Čteme-li rozhovor s mons. Migliorem v plném rozsahu, říká věci jasné a zcela přijatelné. Nikdo samozřejmě nechce hájit trest smrti pro homosexuály, jak to někteří sugerují. Všeobecně známý princip úcty k základním lidským právům a odmítání jakékoliv nespravedlivé diskriminace ? potvrzený výslovně v Katechismu katolické církve ? zřetelně vylučuje nejen trest smrti, ale jakékoliv trestně právní opatření, které by opravňovalo násilný nebo diskriminační postup vůči homosexuálům.
V tomto případě jde ovšem o něco jiného, nejen o ?depenalizaci homosexuality?, jak bylo uváděno, ale o to prosadit politickou deklaraci, která se může projevit v kontrolních mechanismech, a na jejímž základě jakákoliv norma (nejen právní, ale i normy pro život společenských a náboženských skupin), která by nestavěla na naprosto stejnou úroveň každou sexuální orientaci, by mohla být považována za protiřečící úctě k lidským právům.
Taková deklarace se může snadno stát nástrojen nátlaku a diskriminace vůči tomu ? abychom uvedli velmi jasný příklad ? kdo považuje manželství mezi mužen a ženou za základní a původní formu života společnosti, která má být jako taková privilegována. Není tedy divu, že se k návrhu přiklonilo méně než 50 členských zemí OSN a že více než 150 států se k návrhu nepřiklání. Svatý Stolec není osamocen.?

? uvedl k problému depenalizace homosexuality vatikánský mluvčí, P. Federico Lombardi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.