Vznikla 90. mexická diecéze

4.12.2008 

Mexiko má od 3. prosince 90 diecézí. Nejnovější z nich je Teotihuacan. Svatý otec vydělil její území z diecéze Texcoco. Patřit bude k metropolitnímu stolci v Tlalnepantla.

Prvním ordinářem nové diecéze jmenoval Benedikt XVI. 53letého kněze Francisca Escobara Galicia, dosavadního faráře San Martín de las Pirámides. Po misiologických studiích na Papežské urbaniánské universitě v Římě zastával různé funkce v diecézi Texcoco. Byl také sekretářem Úřadu pro solidaritu a spravedlnost Rady konference episkopátů latinské ameriky (CELAM). Diecéze Teogihuacan leží v mexickém vnitrozemí, severovýchodně od hlavního města. Její jméno odkazuje k ruinám aztéckého města, známého díky pyramidám.

Katedrálním chrámem se stane dosavadní farní kostel ve městě San Juan de Teotihuacan. Na území nové diecéze žije 900 tisíc obyvatel, z nichž je zhruba 800 tisíc katolíků. Diecéze má 33 farností, ve kterých slouží 53 diecézních kněží. Kromě toho v diecézi pracuje 72 řeholnic a na kněžství se připravuje 16 seminaristů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.