Sbírka pro místní církve v post-sověckých republikách

4.12.2008 

Polská církev už po deváté vyhlásila na druhou neděli adventní sbírku pro místní církve v zemích bývalého Sovětském Svazu. Akci pořádá Komise polské biskupské konference pro pomoc církvi na východě. Motto letošní sbírky zní: Pečujme o lidský život.?. Podle údajů předsedy Komise, P. Józefa Kubackého, více než 1300 polských kněží působí v diecézích na Ukrajině, v Bělorusku, Kazachstánu a v dalších zemích střední Asie. ?Letošní akce se zaměřuje především na pomoc pro sirotčince a střediska pro svobodné matky nebo opuštěné ženy s dětmi. V převážné většině jde o struktury spravované církví,? vysvětlil P. Kubacki.

?Situace ruských rodin je mírně řečeno dramatická,? zdůraznil P. Jerzy Steckiewicz, který působí v Královci (Kaliningradě), na tiskové konferenci ve Varšavě (2.12.). ?Na každých 1000 sňatků připadá 800 rozvodů a 6 z 10 těhotenství končí potratem. Mnoho rodin se rozpadá a děti se ocitají na ulici,? uvedl P. Steckiewicz.

Polská sbírka pro místní církve v post-sovětských republikách se těší velké podpoře. Loni bylo vybráno 12,5 milionu korun.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.