Pověřovací listiny předal velvyslanec Tchajwanu

30.1.2004 

Pověřovací listiny předal velvyslanec Tchajwanu Vatikán. O svobodě mluvil Jan Pavel II. při audienci nového velvyslance Čínské republiky u Svatého Stolce, Chou-sent Tou. Tchajwanský diplomat dnes předal ve Vatikánu pověřovací listiny.

V poselství reprezentantu 23 milionů obyvatel Tchajwanu, Svatý otec zdůraznil, že povinností každé společnosti je zajistit svobodu všech obyvatel. Svoboda je nutná k plné realizaci povolání lidské osoby. Prvořadý význam má svoboda praktikování vlastní víry, které se na Tchajwanu těší vyznavači všech tradičních náboženství. Náboženství hrají zásadní roli pro autentický rozvoj společnosti a šíření kultury pokoje na národní i mezinárodní úrovni. Svatý otec připomněl působení Katolické církve na Tchajwanu, zvláště v oblasti vzdělání, zdravotnictví a sociální péče. Ocenil také charitativní činnost Tchajwanu ve prospěch chudých oblastí asijského kontinentu.

Čínská republika nebo také Tchajwan, je pluralitní republikou s dvoukomorovým parlamentem. Po vyhlášení Čínské lidové republiky v Pekingu uprchli na Tchajwan v roce 1949 členové Čínské nacionalistické strany, která prohrála občanskou válku s komunisty. Strana je na Tchajwanu dodnes u moci a nadále se prohlašuje za legitimního vládce Číny, komunistická Čína považuje Tchajwan za svou provincii. Napětí mezi oběma státy opět vzrostlo poté, co v srpnu roku 2000 Tchajwanský prezident navrhl vyhlášení referenda, které by mělo rozhodnout o nezávislosti nebo sjednocení s kontinentální Čínou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.