Nové dekrety Kongregace pro svatořečení

6.12.2008 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci prefekta Kongregace pro svatořečení, mons. Angela Amata. Během ní Svatý otec kongregaci autorizoval k promulgování devíti dekterů, šest z nich se týká uznání zázraků a tři heroických ctností.
Byl uznán zázrak na přímluvu varšavského arcibiskupa, blahoslaveného Sigismonda Felixe Felińského, který zemřel v Krakově v roce 1895. Další je připisován přímluvě blahoslaveného Arcangela Tadiniho, diecézního kněze a zakladatele Sester dělnic ze Svatého domu v Nazaretě, který žil na přelomu 19. a 20. století. Třetí zázrak se udál na přímluvu dominikána, blahoslaveného Francesca Coll y Guitart, zakladatele Kongregace sester dominikánek od Zvěstování Panny Marie, který žil v 19. století. Čtvrtý na přímluvu španělského trapisty, blahoslaveného Raffaele Arniáz Baróna. Pátý na přímluvu zakladatelky Malých sester chudých, francouzské blahoslavené Marie od Kříže Jugan. A šestý na přímluvu blahoslavené Cateriny Volpicelli, zakladatelky Institutu služebnic Nejsvětějšího Srdce, která se narodila a zemřela v Neapoli v 19. století.
Uznání heroických ctností se týká Božího služebníka Giacinta Bianchiho, italského diecézního kněze a zakladatele Institutu dcer Panny Marie Misionářky, holandského řeholníka, Božího služebníka Ondřeje van den Boera a portugalské řeholnice, Služebnice boží Marie Kláry od Dítěte Ježíše Galvão Meixa de Moura Telles e Albuerque, zakladatelky špitálních františkánek od Neposkvrněného početí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.