Tři pastorační cesty Benedikta XVI. po Itálii v příštím roce

9.12.2008 

Benedikt XVI. má příští rok na programu tři pastorační cesty po Itálii. 24. května navštíví Montecassino, 21. června zavítá do San Giovanni Rotondo a 6. září do Viterba a Bagnoregio. Oznámily to včera diecéze, které budou Svatého otce hostit.

Opatství na Montecassino je místem, kde zemřel sv. Benedikt a jsou zde uloženy jeho ostatky. Hovoří benediktinský opat, otec Pietro Vittorelli:

?Nadšení bylo nesmírné. Musím říct, že mám mnoho radostných ohlasů. Tato návštěva přichází 29 let od poslední papežské návštěvy na Montecassino a 5 let od poslední návštěvy kardinála Ratzingera, který navštívil Montecassino v listopadu 2004. Sloužil tu bohoslužbu pro Papežskou akademii věd a několik měsíců po té, byl zvolen papežem a přijal jméno Benedikt.?

Papež svatého Benedikta často připomíná jako vzor hodný následování ....

?Naposledy jsem se se Svatým otcem setkal letos 20. září v Castel Gandolfo. Měl jsem možnost mu osobně poděkovat za krásnou promluvu, kterou pronesl ve Francii, v koleji bernardinů, promluvu, která hovořila o mnišské spiritualitě benediktinů. Mluvil k představitelům francouzské kultury, ale já bych řekl, že ke všem lidem evropské kultury. Připomínal význam benediktinských mnichů na budování nové Evropy. Myslím, že papež během návštěvy u nás určitě připomene světu benediktinských mnichů, aby si byl stále vědom tohoto povolání, které benediktini mají nejen v Evropě, ale v celém světě.?

Říká beneditinský opat z Montecassina.
Papež se zastaví také na nedalekém polském hřbitově, kde jsou pohřbeni vojáci, kteří přišli o život při bitvě v roce 1944.

Na návštěvu svatého otce v San Giovanni Rotondo se těší především zdejší kapucíni, spolubratři svatého Pia z Pietrelciny, který zde žil a je tu pohřben. Letos uplynulo 40 let od jeho smrti. Benedikt XVI. tu také navštíví nemocnici.

Třetí, zářijová, návštěva se týká dvou měst v kraji Lazio, Viterba a Bagnoregia, které je spojeno se svatým Bonaventurou.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.