Nový prefekt Kongregace pro bohoslužbu

9.12.2008 

Kongregace pro liturgii a svátosti má nového prefekta. Benedikt XVI. přijal rezignaci dosavadního prefekta kardinála Francis Arinze, který dosáhl věkové hranice stanovené kanonickým právem. Kongregaci pro liturgii a svátosti opouští kardinál Arinze po osmi letech. Před tím působil také jako předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog.

Novým prefektem jmenoval Svatý otec toledského arcibiskupa, kardinála Antonia Cañizares Lloveru. Ten se narodil před 63 lety v Utiel v arcidiecézi Valencie. Ve 24 letech byl vysvěcen na kněze. Jako biskup Ávily, arcibiskup Granady a posléze Toleda zřídil mnoho sociální center, například pro nemocné AIDS, staré lidi, pro psychicky nemocné, narkomany nebo nezaměstnané. Podporoval rekonstrukce kostelů a kulturního a historického dědictví církve a teologické vzdělávání.
Od roku 1995 je členem Kongregace pro nauku víry a spolupracoval na redakci Katechismu katolické církve a na jeho španělské verzi. Na papežské univerzitě v Salamance vyučoval pastorální teologii a katechetiku. Založil Katolickou univerzitu Svaté Terezie od Ježíše v Avile. Kardinálem ho kreoval Benedikt XVI. v roce 2006.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.