Oslavy 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv ve Vatikánu

11.12.2008 

60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv oslavil Svatý stolec včera v Aule Pavla VI. Během programu vystoupili se slavnostními projevy kard. státní sekretář, Tarcisio Bertone, kard. Renato Martino, předseda Papežské rady ?Iustitia et Pax?, a generální ředitel Světové organizace práce, Chilan Juan Somavía. Přítomen byl také italský prezident Giorgio Napolitano

Dalším bodem oslav bylo předání ceny kard. François-Xaviera Nguyen Van Thuana. Tento vietnamský kardinál, který zemřel v roce 2002, strávil 13 let v komunistických lágrech. V posledních letech života stál v čele Papežské rady ?Iustitia et Pax?. Před rokem byl zahájen jeho beatifikační proces.

Letošními laureáty ceny kard. Nguyen Van Thuana jsou:
- někdejší předseda Mezinárodního výboru červeného kříže, Cornelio Sommaruga;
- o. Pedro Opeka, autor projektu na pomoc bezdomovcům (AKAMASOA) v Tananarivo na Madagaskakru;
- kamilián José Raul Matte, kněz a lékař pečující o malomocné v brazilské Amazonii;
- projekt GULUNAP, lékařská fakulta v Gulu na severu Ugandy, založená ve spolupráci s neapolskou univerzitou;
- a ?Villaggio degli Ercolini?, středisko pro resocializaci a formaci zejména romské mládeže, provozované s podporou římského magistrátu.

V druhé části středečních oslav v Aule Pavla VI. vystoupil Brandenburský státní orchestr z Frankfurtu nad Odrou pod vedením španělské dirigentky Inmy Shary. Za přítomnosti Svatého otce provedly skladby Felixe Mendelssohna, Wolfganga Amadea Mozarta, Amilcara Ponchielliho a Manuela de Falli.
Po koncertě se ujal slova Benedikt XVI. Ve své promluvě připomněl, že Všeobecná deklarace lidských práv je i dnes zásadním dokumentem pro mezikulturní dialog.

?Důstojnost každého člověka je skutečně chráněna jedině tehdy, jsou-li uznávána, chráněna a posilována všechna jeho práva? ? řekl Papež. Upozornil na skutečnost, že církev vždy opakovala, že základní práva, bez ohledu na to jak jsou formulavaná a jakou hrají roli v jednotlivých kulturách, mají všeobecný charakter, protože vyplývají z lidské přirozenosti. Přirozené právo, zapsané Bohem v lidském svědomí, představuje ?společného jmenovatele? všech lidí a národů; je všeobecným průvodcem, kterého mohou všichni poznat a na jehož základě si mohou porozumět. ?Lidská práva mají svou poslední oporu v Bohu Stvořiteli, který každého člověka obdařil rozumem a svobodou. Jestliže se abstrahuje od tohoto pevného etického základu, lidská práva se stávají křehkými, protože jim chybí silná opora? ? dodal Svatý otec.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.