Ekumenická situace se stále mění

12.12.2008 

Recepcí a budoucností ekumenického dialogu se v těchto dnech zabývá Papežská rada pro jednotu křesťanů, shromážděná na svém plenárním zasedání. Dnes dopoledne přijal její členy Benedikt XVI. V promluvě vyjmenoval úspěchy z poslední doby, zejména zlepšení vztahů s pravoslavnými církvemi a starými východními církvemi, jak na poli teologického dialogu, tak v upevnění eklesiálního bratrství. Připomněl zvláště dokument smíšené katolicko-pravoslavné komise na téma ?Církevní společenství, konciliarita a autorita?, který ? jak dodal ? ?otevírá positivní perspektivy v reflexi nad vztahem mezi primátem a synodalitou v církvi.?
Papež dále zmínil reflexi Papežské rady nad tzv. Harvest Project, totiž zhodnocení výsledků čtyř důležitých dialogů, které probíhají od II. Vatikánského koncilu. Jde o dialog se Světovou luteránskou federací, s Anglikánským společenstvím, se Světovou radou Metodistů a Světovou aliancí reformovaných církví.

?Drazí bratři a sestry, v mnoha oblastech se ekumenická situace změnila a mění se dále. To nás vede k úsilí o upřímnou konfrontaci. Objevují se nové komunity a skupiny, dochází k profilaci nových tendencí a někdy dokonce k napětím mezi křesťanskými komunitami. Proto je důležitý teologický dialog, který se dotýká konkrétního prostředí života v různých církvích a církevních komunitách.... ekumenismus nás vybízí k bratrské a velkorysé výměně darů, s vědomím, že plné společenství ve víře, ve svátostech a ve službě zůstává úkolem a cílem celého ekumenického hnutí. Pulsujícím srdcem tohoto náročného úkolu, jak to jasně formuloval II. vatikánský koncil, je ekumenismus duchovní.?

- uzavřel Benedikt XVI. promluvu k členům Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.