Farmaceutických koncerny nesou odpovědnost za genocidu

30.1.2004 

Velký ohlas v mezinárodních sdělovacích prostředcích měl včerejší apel, aby farmaceutické společnosti snížily ceny léků nezbytných pro život lidí nakažených Aids. Výzvu včera formuloval během prezentace papežského poselství k postní době v tiskovém sále Svatého stolce P. Angelo D´Agostino. Tento misionář a lékař působící řadu let v Keni označil postoj farmaceutických koncernů za genocidu. Redaktor našeho rozhlasu, Fabio Colagrande, požádal o bližší pohled na situaci Chiaru Bannelli, mluvčí italské sekce organizace Lékaři bez hranic:

?Je to genocida, protože Aids ? Bohu díky ? se v bohatých zemích stal pouze chronickou nemocí. Existují účinné léky, které drží virus pod kontrolou. Ty se ovšem nedostanou do rozvojových zemí, zejména do Afriky, kvůli postoji farmaceutických společností. Jsou to nové léky a farmaceutické společnosti v Evropě a v Americe na ně mají patent a tedy mohou monopolně určovat ceny. Je to cena velice vysoká, v rozvojových zemích naprosto nedostupná.? - říká mluvčí Lékařů bez hranic v Itálii.

Dodejme, že cena těchto léků na trhu se blíží stonásobku výrobní ceny. Zatímco léky vyrobené ?na černo? v Indii jsou k dostání za 130 dolarů, Evropské a Americké koncerny drží cenu na 10 tisících dolarech.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.