Kniha o liturgii a hudbě

16.12.2008 

Prohloubit vztah mezi hudbou a liturgií, seznámit veřejnost s nesmírným dědictvím křesťanské hudby a přiblížit skrze zpěv některé dimense křesťanské duchovní zkušenosti ? to si klade za cíl kniha ?Slovo učiněné zpěvem, zamyšlení nad hudbou a liturgií? (Parola fatta canto, riflessioni su musica e liturgia). Jejím autorem je mons. Giuseppe Liberto, ředitel Papežského hudebního sboru ?Sixtina?. Kniha vydaná Vatikánským nakladatelstvím (LEV) byla včera představena v sídle našeho rozhlasu:

?Sakrální hudba bude o to svatější, čím více bude connectetur, tedy čím více bude skutečně sžitá s liturgií, jako jednota života liturgie a umění. Při liturgické slavnosti umění neoslavuje samo sebe, to bychom podléhali strašlivé iluzi a modloslužbě. Umění je vskutku ve službě tajmství, které se slaví. Nemůže chápat, nemůže vědět, nemůže skládat hudbu pro liturgii ten, kdo skutečně nezná liturgii, Písmo svaté, obřady, Slovo a církev.?

- říká mons. Liberto. Kniha rozdělená do tří oddílů probírá hlavní okamžiky eucharistické slavnosti spojené s hudebním výrazem, jako žalm, eucharistická modlitba a Sanctus.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.