Pocta kardinálu Beranovi v kryptách Vatikánské baziliky

16.12.2008 

Velvyslanec ČR při Svatém stolci Pavel Vošalík spolu s kardinálem Miloslavem Vlkem a s předsedou senátního výboru pro záležitosti EU Luďkem Sefzigem uctili dnes dopoledne památku kardinála Josefa Berana, bývalého arcibiskupa pražského, položením kytice na jeho hrob v podzemí baziliky svatého Petra ve Vatikánu. Právě uplynulých šedesát let od přijetí Všeobecné deklarace lidských práv a blížící se 120. výročí od narození kardinála Berana byly příležitostí k připomenutí Beranova významu pro Českou republiku i pro Evropu a jeho poselství současnosti.

Kardinál Beran byl obětí represivních totalitních režimů fašistického i komunistického, jeho dlouholetá internace se stala symbolem útlaku pro náboženské přesvědčení, dosvědčovala zrůdnou povahu uvedených režimů a současně připomínala demokratickému světu těžký osud Československa. Byl a je příkladem morální síly, laskavé moudrosti, křesťanské lásky, pokory, úcty k člověku a lidskosti. Příkladem, který i dnes vyzývá k následování.

Kardinál Vlk bezprostředně poté Vatikánskému rozhlasu řekl:
?Na letošní rok připadá 120. výročí narození kardinála Berana a pražská arcidiecéze a celá církev v České republice chce poctít kardinála Berana jako jasné znamení odporu proti komunismu. On je svědek a jeho postoj nejednat s komunisty a neuvěřit jejich slibům se naprosto potvrdil v dalších letech, kdy se ukázalo, že s komunisty jednat nelze. Tento postoj Beran zaujal a samozřejmě, na sebe vzal také jeho důsledky, tedy utrpení a pronásledování. Nejprve byl v koncentráku nacistického režimu a pronásledován byl i totalitním režimem komunistickým. Je proto znamením a výzvou k tomu, aby by při kontaktech s komunisty byla zachovávána velká opatrnost.?

Řekl kardinál Vlk při příležitosti uctění kardinála Josefa Berana u jeho hrobu v kryptách baziliky sv. Petra.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.