Kustod Svaté země ke konfliktu ve Svaté zemi

29.12.2008 

Izraelský útok na Pásmo Gazy, třebaže očekávaný a dobře připravený, budí obavy církve. Jak naznačil mluvčí Svatého Stolce, P. Federico Lombardi, navzdory tomu, že vojenská operace je namířena proti pozicím Hamasu, bude obtížné vyhnout se náhodným obětem z řad civilistů.

?Nenávist na jedné straně oslepuje, pokud jde o cestu k míru, a na straně druhé vyostřuje rozum k cestám smrti a roztáčení bludného kruhu nenávisti ? řekl P. Lombardi. ? Hamas je otrokem logiky nenávisti a Izrael vkládá naději do logiky síly jako nejlepší odpovědi na nenávist. Je nutné dále hledat jiná východiska, dokonce i tehdy, zdá-li se to nemožné.?

O. Pierbattista Pizzaballa vidí současné události v rámci izraelské volební kampaně. Vládnoucí garnitura podle něj ?cvičí svaly? před veřejným míněním. Františkánský kustód Svaté země nicméně přiznává, že provokace ze strany Hamasu byly evidentní. Přesto je na místě obava z nekontrolovatelné eskalace konfliktu, říká o. Pizzaballa: ?Jsme vůči stávající situaci bezradní. Na jedné straně jsme byli svědky neustále se opakujících provokací vlády Hamasu, na druhé straně vidíme násilí, nebývalé a přehnané... Chybí slova k tak obtížné situaci. Doufáme ale, že přece jenom převáží zdravý rozum a že se někomu podaří sehrát roli prostředníka. Důležitou úlohu má mezinárodní společenství. Musí silně a energicky vyvíjet nátlak na obě strany. Věříme, že k tomu dojde co nejrychleji. Mír samozřejmě nepřijde náhle ani snadno. Vyžaduje totiž jednomyslné úsilí ze strany všech, včetně náboženských představitelů ? a na to je potřeba čas, výchova a trpělivost. Veškeré úsilí je ale samozřejmě nutné vyvinout okamžitě.?

- říká k izraelskému konfliktu kustod Svaté země, o. Pierbattista Pizzaballa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.