V Mexiku proběhne Světové setkání rodin

29.12.2008 

Ve dnech 13. ? 18. ledna proběhne v hlavním městě Mexika VI. Světové setkání rodin. Akce se tentokrát zaměří na rodinu jako nositelku lidských a křesťanských hodnot. Pozváni byli reprezentanti politického života a manželky všech latinskoamerických prezidentů.

Setkání je rozděleno do tří částí. Zahájí ho třídenní teologický kongres, po kterém bude následovat vlastní svátek rodin na náměstí před poutním místem P. Marie Guadalupské. Akce vyvrcholí videoposelstvím Svatého otce a slavnostním zasvěcením rodin P. Marii. Závěrečná část připadá na neděli. Slavnostní mši svaté bude předsedat - jako papežův zvláštní vyslanec - kard. Tarcisio Bertone. Také liturgickou slavnost uzavře televizní spojení, tentokrát v přímém přenosu, s Vatikánem, odkud Svatý otec pronese pozdrav, ohlásí příští Světové setkání a udělí požehnání. U našeho mikrofonu je kard. Ennio Antonelli, předseda Papežské rady pro rodinu:

?Cíle setkání jsou v oblasti eklesiální a duchovní. Jde o to podpořit formaci, modlitbu, přijetí odpovědnosti ze strany křesťanských rodin, ale také podnítit misijního ducha. Setkání probíhá po Synodu o Božím slovu a po velkém shromáždění latinskoamerické církve v Aparecidě, jehož téma znělo ?učedníci a misionáři?. Pro nás je to tedy pozvání, aby také křesťanské rodiny na sebe brali postoj učeníků a misionářů.
Pak je tady ještě občanský aspekt. Pozvali jsme mnoho politických představitelů z celého světa. Jde nám o to podpořit kulturu a politickou vůli nakloněnou rodině, autentické rodině, založené na manželství, která počítá s narozením dětí a jejich výchovou. V řadě zemí jde v podstatě o dramatický problém, který se projevuje v demografickém poklesu. Je to problém aktuální a chceme ho tedy předložit všem.
?

- říká kard. Ennio Antonelli, předseda Papežské rady pro rodinu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.