Ekumenická bilance kard. Kaspera

2.1.2009 

Ekumenická situace se rychle mění. Nejdůležitěší je dnes najít nové nadšení pro ekumenismus, tvrdí to kard. Walter Kasper v rozhovoru pro vatikánský deník, ve kterém bilancuje vývoj ekumenických vztahů v posledním roce.

Rok 2008 byl bohatý na důležité události. Řím třikrát hostil konstantinopolského patriarchu, který také poprvé v historii promluvil na Biskupském synodu. S Papežem se setkali také dva arménští katolikové. Pravoslavná církev dala souhlas k teologické diskusi o roli římského biskupa v obecné církvi. ?V současné době pracujeme nad projektem dokumentu k tomuto problému, který bude představen na podzimním zasedání komise pro teologický dialog,? uvedl předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Kard. Kasper je přesvědčen, že se výrazně zlepšily také vztahy s Moskvou. V květnu byl velmi srdečně přijat Alexejem II. a v prosinci nechyběl na jeho pohřbu. ?Lze vycítit vůli k uspíšení dialogu a vzájemných kontaktů. V této chvíli nejsou v našich vztazích žádné zvláštní problémy,? dodává šéf vatikánského úřadu pro ekumenismus.

Pokud jde o protestantský svět, kard. Kasper se domnívá, že je nutné změnit metodologii dialogu. Zahájen byl projekt, který má shrnout výsledky čtyř hlavních bilaterálních dialogů s protestanty po II. vatikánském koncilu. Za největší problém v této oblasti označuje prohlubující se roztříštěnost protestantů. Jako příklad uvedl svou zkušenost z Lambethské konference, kde byl svědkem dalšího dělení anglikánů kvůli etickým otázkám a svěcení žen.

Pokud jde o kontakty s judaismem, za které kard. Kasper rovněž zodpovídá, v uplynulém roce se objevily dva problémy: nová formule velkopáteční modlitby za obrácení Židů pro předkoncilní misál Jana XXIII. a beatifikační proces Pia XII. Překonání napětí si kard. Kasper slibuje od případné cesty Benedikta XVI. do Svaté zeměm, předběžně plánované na květen letošního roku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.