Zemřel významný diplomat Svatého Stolce

12.1.2009 

Ve věku 86 let zemřel v Římě (11.1.) kard. Pio Laghi, emeritní prefekt Kongregace pro katolickou výchovu. Pocházel z Castiglione v diecézi Forlì-Bentinoro. Vystudoval teologii a kanonické právo na Papežské Lateránské universitě. Na kněze byl vysvěcen v roce 1946 a brzy na to vstoupil do diplomatických služeb Svatého Stolce.
V roce 1969 byl Pio Laghi jmenován arcibiskupem a apoštolským delegátem v Jeruzalémě a Palestině. V tomto úřadu setrval pět let a zároveň plnil funkci pronuncia na Kypru a apoštolského vizitátora v Řecku. V letech 1974-1980 působil jako nuncius v Argentině a po té, od roku 1980, jako apoštolský delegát a po navázání diplomatických vztahů na úrovni nunciatury v roce 1984 apoštolský nuncius ve Spojených Státech. V roce 1990 se byl jmenován do čela Kongegace pro katolickou výchovu, kterou vedl přes devět let. Kardinálem byl jmenován v roce 1991. Až do konce života byl také protektorem Řádu maltézských rytířů a od roku 1992 rovněž předsedou Papežské oratoře sv. Petra, vatikánského sportovního centra, které pořádá mediálně vděčná mistrovství seminaristů a kněží ve fotbale, tzv. ?Clericus Cup?.

Po odchodu z činné služby plnil kard. Pio Laghi dvakrát funkci zvláštního papežského legáta. V roce 2001, během tzv. Druhé intifády, předal vládám Izraele a Palestinské autonomie osobní poselství Jana Pavla II., ve kterém papež vyzýval obě strany ke složení zbraní a k mírovým rozhovorům. O dva roky později, v březnu 2003, předložil prezidentu USA, George W. Bushovi stanovisko Svatého Stolce ohledně míru a odzbrojení na Blízkém východě.

Pohřeb kard. Laghiho proběhne v Římě v úterý 13. ledna. Liturgii bude předsedat děkan kardinálského sboru, kard. Sodano, samotné pohřební obřady povede Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.