Reakce FSSPX na zrušení exkomunikace

26.1.2009 

Reakce FSSPX na zrušení exkomunikace ?Se synovskou vděčností přijímáme toto gesto Svatého otce, které přinese prospěch celé církvi,? tak komentoval biskup Bernard Fellay rozhodnutí Benedikta XVI. zrušit exkomunikaci uvalenou na biskupy Kněžského bratrstva sv. Pia X. Představený lefebvristů v sobotním prohlášení (24.1.09) uvádí, že Bratrstvo Pia X chce nyní ?ještě více pomáhat Papeži v řešení bezprecedentní krize, která otřásla katolickým světem a kterou Jan Pavel II. nazval stavem ?tiché apostaze?. Biskup Fellay dále potvrdil, že Bratrstvo čekají další rozhovory se Svatým stolcem, ve kterých bude moci představit ?hluboké doktrinální příčiny, které leží v základu současných problémů církve.?

Biskup Fellay adresoval rovněž pastýřský list věřícím spojeným s Bratrstvem. Píše v něm, že díky jednostrannému, vstřícnému a odvážnému gestu Benedikta XVI. tradicionalisté nebudou již více nespravedlivě odsuzování za zachovávání víry svých otců. Informoval také o obsahu svého listu Papežovi, ve kterém žádal o zrušení exkomunikace. Ujišťuje v něm, že Bratrsrvo přijímá učení všech koncilů až do II. vatikána, k němuž má jisté připomínky. Švýcarský biskup vyjádřil také naději na rychlou rehabilitaci arcibiskupa Marcela Lefebvra.

Představený Bratrstva Pia X. se vyjádřil také ke kontroverzním výrokům biskupa Richarda Williamsona na téma holokaustu. V listu švédské televizi, která odvysílala rozhovor s tímto anglickým biskupem prohlásil, že biskup vypovídá z pozice své autority pouze v otázkách víry a mravů. Co se světských záležitostí týče, jde o jeho osobní názory, za které nese odpovědnost on sám.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.