Kard. Kasper k dialogu s pravoslavnými a lefébvristy

3.2.2009 

Nový Moskevský patriarcha Cyril se ujal svého úřadu a na scénu se opět vrací téma možného setkání mezi ním a papežem. Mluvčí patriarchátu Vsevolod Čaplin vyslovil pochybnosti o tom, že k setkání by mohlo dojít letos. S novým patriarchou se po jeho intronizaci setkal kardinál Kasper, podle něhož při setkání nezaznamenal žádné významné změny akcentů v otázce vzájemných vztahů mezi pravoslavnými a katolíky. O eventuálním setkání s Benediktem XVI. nebyla vůbec řeč. Předseda Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů pro agenturu Reuters řekl, že během setkání s patriarchou hovořili o sociálních otázkách, o hodnotách západního světa a také o ekonomické krizi. ?Musíme ctít jejich problémy a argumenty, a nemůžeme naléhat,? řekl kard. Kasper a dodal, že ?teprve během roku bude možné tuto otázku nanést?.

Německý kardinál se vyjádřil také k dialogu s lefébvristy, který se začal zrušením exkomunikace čtyř biskupů Kněžského bratrstva sv.Pia X. ?Okolo této otázky, řekl kard. Kasper, vzniklo mnoho nejasností. Jde pouze o první krok, který otevírá dosud velmi obtížnou cestu k jednotě, kterou Papež pro církev chce.? předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů v rozhovoru pro německou redakci Vatikánského rozhlasu dále vyslovil politování nad tím, že ve Vatikánu nebyla věnována dostatečná péče informacím:

?Nepochybně došlo k chybám také ve způsobu, jakým byla celá věc řešena v Římské kurii. Málo se o tom ve Vatikánu mluvilo a nepátralo se po tom, kde by mohly vzniknout problémy. To musím jasně přiznat. Snětí exkomunikace však v podstatě znamená, že byla odstraněna překážka k započetí dialogu s lefébvristy o celé řadě teologickým otázek. Pokud mohu soudit, nebudou to rozhovory vůbec snadné, zejména pokud jde o ekumenismus nebo mezináboženský dialog, o eucharistii nebo náboženskou svobodu. Dělí nás hodně otázek. Papež chtěl začít dialog, poněvadž touží po jednotě jak uvnitř církve, tak navenek. Doufejme, že nynější rozhovory přinesou plody. Nelze však mít za to, že lefébvrovští biskupové již jsou v plném společenství s katolickou církví. Jsou stále suspendováni jako před tím. Doufejme, že nyní zahájíme seriózní dialog, ve kterém musí především oni učinit kroky dobré vůle.?

Říká kardinál Kasper.
Prozatím není známo, jaké kroky Bratrstvo sv. Pia X. podnikne, ale je třeba říci, že jeho představitelé se výslovně distancovali od výpovědí biskupa Williamsona, který popírá holocaust.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.