Brazílie má nového velvyslance ve Vatikánu

9.2.2009 

Dobro jednotlivce a dobro národa - to je styčný bod církve i státu, připomněl Benedikt XVI . v promluvě k novému velvyslanci Brazílie, jehož pověřovací listiny dnes přijal. Luiz Felipe de Seixas Correa je ženatý, má čtyři děti, vystudoval práva a působil jako velvyslanec v Mexiku, Španělsku, Argentině, Německu nebo při institucích OSN.
Papež ve své promluvě zmínil také dohodu, která upravuje právní postavení katolické církve v Brazílii a označil ji za znamení upřímné spolupráce s vládou. Papež připomněl, že zdejší národ, jehož evangelizace začala před více než půl tisíciletím, ve velké míře uchovává křesťanskou víru.
Benedikt XVI. ocenil shodný pohled brazilské vlády a Svatého Stolce na ?hrozby pro Světový mír,? kterým chybí respekt k bližnímu v jeho lidské důstojnosti. Připomněl například konflikt na Blízkém východě, který ?dokazuje nutnost podporovat všechny iniciativy mírového řešení neshod.? A vyzval brazilskou vládu, aby postupovala tímto směrem. Ocenil také vládní solidaritu a podporu rozvoje chudých oblastí.
Papež také doufá, že ?v souladu s principy, které brání lidskou důstojnost, jejiž ochráncem Brazílie vždycky byla, bude pokračovat v podporování a šíření základních lidských hodnot, a v explicitním uznávání ?posvátnosti rodinného života a lidského života od početí do přirozené smrti. V souvislosti s biologickými experimenty Benedikt XVI. připomněl, že je potřeba dbát na to, aby při nich nebyla ničená lidská embrya a byla chráněna počatá bytost a její právo na to, aby se narodila.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.