Církevní představitelé si připomínají 20 let od pádu komunismu

10.2.2009 

20. výročí pádu komunistických režimů ve Střední a Východní Evropě si připomínají církevní představitelé z této oblasti. V Záhřebu se sešli předsedové episkopátů a kardinálové z postkomunistické části kontinentu. Západní církev reprezentuje benátský patriarcha, kard. Angelo Scola. Českou republiku zastupuje arcibiskup Graubner. Z pozvaných chybí kard. Vlk, který se účastní setkání fokolarinských biskupů v Římě, a polský kard. Glemp, který je právě na návštěvě Vietnamu.

Datum setkání nebylo zvoleno náhodně. Právě na dneškem připadá liturgická připomínka bl. kard. Aloise Stepinace, který padl za oběť komunistického režimu v Jugoslávii. Jak řekl v úvodním projevu hostitel setkání, kard. Josip Bozanić, postava kardinála Stepinace zosobňuje všechny oběti komunismu:
?Jeho jméno se spojuje zvláště s dalšími velkými pastýři té doby, konkrétně s kardinály Mindszentym a Wyszyńskim. Tyto tři připomněl už v roce 1956 Pis XII. ve svém apoštolském listu Dum maerenti animo, adresovaném pronásledované církvi ve Východní Evropě (...) Náboženství bylo ve všech komunistických zemích odsouzeno k vymýcení, jako skutečnost, která člověka odcizuje. Zkušenost té doby ukázala nicméně něco zcela jiného: náboženství a církev nejúčinněji přispěly k osvobození člověka od systému totalitního zotročení.?

- říká kard. Bozanić

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.