Podle Hanse Künga II. vatikánský koncil skoncoval s tradicí církve

26.2.2009 

Prof. Hans Küng zevšeobecňuje a jeho výčitky jsou neoprávněné ? říká kard. Angelo Sodano. Děkan kardinálského kolegia tak reagoval na rozhovor, který švýcarský teolog poskytl deníku Le Monde. Mimo jiné v něm uvádí, že Papež je zamčen ve Vatikánu jako na Kremlu. Izoluje se od kritiků, a proto nemůže s nikým konfrontovat své počínání. Proto také ? tvrdí Hans Küng ? Benedikt XVI. nemohl převídat, s jakým ohlasem se setká jeho rozhodnutí o zrušení exkomunikace lefébvristických biskupů.

?Velmi mě zarmoutil dnes ráno ten rozhovor, který prof. p. Hans Küng poskytl francouzskému deníku Le Monde a který posléze v Itálii rozšířil deník La Stampa. Pokud je překlad správný, považuji za svou povinnost říci, že jde o zevšeobecňující a neopodstatněné výčitky. Sám jsem osobně svědkem toho, jak velice Svatý otec usiluje o to, aby se církev stala jednou rodinou, rodinou Božích dětí. V církvi bylo vždy místo pro bratrskou kritiku, počínaje od dob Petra a Pavla. Ale zlomyslná kritika, tím spíš dochází-li při ní ke zobecňování, nepřispívá k jednotě církve, o kterou tolik jde Benediktu XVI. Jemu svěřil Duch svatý vedení svaté Boží církve v tomto důležitém okamžiku jejích dějin.?

Podle Hanse Künga Benedikt XVI. pociťuje sympatie k aricibiskupovi Lefébvrovi, protože odmítl přijmout paradigma reformace a modernismu v církvi. Už v roce 1977 Lefébvre v jednom z rozhovorů uvedl, že může spoléhat na podporu nového kardinála Ratzingera. Podobně jako Jan Pavel II. ? tvrdí dále p. Küng ? současný Papež nechce přiznat, že II. vatikánský koncil skoncoval s tradicí církve. Proto je sice věrný koncilu, ale podle svého; zdůrazňuje jeho kontinuitu s tradicí a tvrdí, že ve shodě s tradicí je třeba ho interpretovat. Švýcarský teolog dodává, že po zrušení exkomunikace lefébvristických biskupů mnoho katolíků nečeká od Papeže už nic dobrého a ani Hans Küng neočekává svou rehabilitaci za tohoto pontifikátu. ?Benedikt XVI. má totiž blíž k integristům než k lidem jako já, kteří koncil vypracovali a potom ho přijali,? řekl Hans Küng v rozhovoru pro deník Le Monde.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.