Benedikt XVI. pokračuje v duchovních cvičeních

3.3.2009 

Dalším dnem pokračovala ve Vatikánu duchovní cvičení, která pro Benedikta XVI. a Římskou kurii připravil kardinál Francis Arinze. Dnešní meditace reflektovala téma ?Hlásání Krista ukřižovaného a vzkříšeného? a ?pochopení Písma Svatého.? V postním období Církev zve věřící k hlubšímu naslouchání Slovu Božímu a k větší ochotě pomáhat lidem s osobním nebo sociálním znevýhodněným. Hovoří ředitel italské Charity mons. Vittorio Nozza:

?Zvlášť bych chtěl zdůraznit spojitost mezi třemi zásadními rozměry našeho křesťanského bytí: naslouchání a přijetí Slova, slavení a účast na eucharistii a ten okamžik, v němž se setkává naše být milováni, uchvácení boží milostí a naše žití v církvi a ve společnosti: vztahy, naslouchání a setkávání s lidmi. Toto všechno logicky vyžaduje velké nasazení v konkrétních gestech, činnostech, které odpovídají pětadvacáté kapitole Matoušova evangelia ?měl jsem hlad a dali jste mi najíst? a také nejkrásnějšímu způsobu jak žít bratrství v církvi a ve společnosti.?

Co se týká almužny, pokud se v půstu někdo modlí a postí ale na almužnu zapomíná...
?Riskuje, že dělá dvě dobré věci, tedy půst a modlitbu, ale nepřevádí je pak do křesťanského života, z duchovního života do viditelného vztahu k vlastním bratrům a sestrám. Bůh nás zve k setkávání se s ním v modlitbě. Zve nás ke klidnějšímu a střídmějšímu vztahu s námi samými. A to je důvod proč nezůstáváme vzdáleni lidem, ale zapojujeme se do světa, který nás obklopuje společnými činnostmi, bratrstvím, službou a láskou, které leží u kořenů našeho křesťanského bytí. A proto svědčíme gesty, činností, životním stylem, který má ukazovat na dobrotu, na lásku.?

Připomíná ředitel italské Charity mons. Vittorio Nozza.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.