Tiskovka Benedikta XVI. na palubě letadla do Kamerunu

17.3.2009 

Dnes dopoledne odstartoval zvláštní letoun na palubě s Benediktem XVI., který se vydal na apoštolskou cestu do Kamerunu a Angoly. Na palubě letadla se papež jako obvykle setkal s novináři, kteří cestují spolu s ním, aby odpověděl na jejich otázky. První z nich se týkala domnělé osamocenosti papeže, o níž hovořila média v souvislosti s nedávným listem, který zaslal všem biskupům ohledně zrušení exkomunikace, a dále pocitů, s nimiž se vydává na tuto cestu. Benedikt XVI., evidentně v dobré náladě, řekl:

Abych řekl pravdu, tento mýtus mojí údajné osamocenosti mi připadá poněkud úsměvný. Rozhodně si tak vůbec nepřipadám. Jsem obklopen přáteli, spolupracovníky a biskupy, kteří mne navštěvují. Samotu tedy neznám a jsem za to vděčný. Pokud jde o tuto cestu, mám z ní velkou radost, protože mám mnoho přátel v Africe, i mezi profesory, a mám rád onu radostnou víru, která je Africe vlastní. Petrův nástupce, jak víte, má utvrzovat druhé ve víře, a já se o to budu snažit, ale jsem si jist, že to budu já, kdo bude utvrzen bratry a jejich nakažlivě radostnou vírou.

Další otázka se týkala chystané encykliky a ekonomické krize. Papež při té příležitosti vyzval k mezinárodní solidaritě, aby se Afrika nestala největší obětí této krize, která je „produktem deficitu etiky v ekonomice a finančním sektoru“. V souvislosti s tím pak Benedikt XVI. poznamenal, že nová encyklika „byla již prakticky připravena, ale výskyt globální recese vedl k tomu, že musela být přepracována, aby nabídla poselství naděje právě v této nové situaci“.

Jiná otázka se týkala agresivity sekt a nových náboženství. Papež připustil, že „v Africe existuje problém sekt, zvláště proto, že církev na rozdíl od nich nehlásá zázraky nebo prosperitu“. Nicméně, vysvětlil dále, tyto nové komunity „nejsou příliš stabilní a katolicismus jim čelí svou strukturou a jednotou. Máme totiž síť, která překonává kmenovou odlišnost.“

Poslední z otázek se týkala problému šíření AIDS a toho, co si papež myslí o námitce, že postoj katolické církve je nerealistický a neúčinný. Benedikt XVI. řekl:

Domnívám se, že je tomu právě naopak. Katolická církev je nejefektivnější a nejkonkrétnější pokud jde přístup k této tragédii a to ve dvojím směru. Tuto tragédii totiž nelze překonat penězi, nelze ji vyřešit rozdáváním prezervativů. Tím naopak problémy narůstají. Řešení musí postupovat dvojím směrem. Jednak konkrétní pomocí nemocným a trpícím, kterou v Africe poskytuje mnoho řeholnic a dobrovolníků, velké věci dělá např. komunita sv. Egidia. Církev se snaží působit také na vnitřní proměnu člověka, zejména, pokud jde o humanizaci sexuality. Toto dvojí řešení, tedy obnova člověka a jeho vztahu k vlastnímu tělu a soucítění s trpícími, je jedinou správnou odpovědí, kterou církev nabízí, a za to je třeba všem řeholním sestrám a dobrovolníkům poděkovat.

Řekl Svatý otec mimo jiné během přibližně dvacetiminutové tiskové konference na palubě letadla.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.