Náboženství má ukazovat potenciál rozumu

19.3.2009 

Benedikt XVI. na setkání s muslimskou obcí, Yaoundé

Drazí přátelé,
těší mne, že mám příležitost setkat se s představiteli muslimské komunity v Kamerunu a ze srdce děkuji panu Amadeu Bello za zdvořilá slova, kterými mě vaším jménem pozdravil. Naše setkání je výmluvným znamením touhy, kterou sdílíme se všemi lidmi dobré vůle ? v Kamerunu, v celé Africe a na celém světě ? totiž hledat příležitost k výměně názorů na to, jak má náboženství významně přispívat k našemu porozumění kultuře a světu i k mírovému soužití všech členů lidské rodiny. Kamerunské iniciativy jako Association Camerounaise pour le Dialogue Interreligieux ukazují, jak takovým dialogem roste vzájemné porozumění a podporuje se vytváření stabilního a spravedlivého politického řádu.

Kamerun je vlastí tisíců křesťanů a muslimů, kteří často žijí, pracují a praktikují svou víru ve stejném prostředí. Stoupenci jak jednoho, tak druhého náboženství věří v jednoho jediného a milosrdného Boha, který bude v poslední den soudit lidstvo (srov. Lumen Gentium, 16). Společně tak nabízejí svědectví o základních hodnotách rodiny sociální odpovědnosti, poslušnosti zákonu Božímu a lásce k nemocným a trpícím. Tím, že křesťané a muslimové staví svůj život na těchto ctnostech a na jejich předávání mládeži, nejenom ukazují, jak usnadnit plný rozvoj lidské osoby, ale také navazují vztahy solidarity se svými sousedy a prosazují obecné blaho.

Přátelé, věřím, že náboženství má dnes zvlášť naléhavý úkol, aby ukazovalo obrovský potenciál lidského rozumu, který je sám o sobě darem Božím a který je povznesen zjevením a vírou. Víra v Boha ? bez nároku na to, že pochopíme sami sebe i svět ? rozum rozšiřuje. Víra nás nestaví proti světu, ale vede nás k tomu, abychom se za něj nasadili. Jsme povoláni k tomu, abychom druhým pomáhali při objevování jemných stop a tajemné přítomnosti Boha ve světě, který On podivuhodně stvořil a udržuje svou nevýslovnou láskou, která všechno objímá. Třebaže jeho nekonečná sláva nemůže být nikdy bezprostředně v tomto životě pochopena naší konečnou myslí, můžeme přesto zachytit její odlesky v kráse, která nás obklopuje. Pokud muži a ženy umožní velkolepému řádu světa a jasu lidské důstojnosti, aby osvítila jejich mysl, mohou objevit, že to, co je ?rozumné?, značně přesahuje to, co může matematika vypočítat, logika odvodit a vědecké experimenty dokázat. ?Rozumnost? zahrnuje také dobrotu a vnitřní přitažlivost poctivého a etického života, který nám zprostředkovává vlastní jazyk stvoření.

Tato vize nás vede k tomu, abychom hledali všechno to, co je správné a spravedlivé, vycházeli ze sevřeného prostoru našeho egoistického zájmu a jednali ve prospěch druhých. Tak pravé náboženství rozšiřuje horizont lidského porozumění a je základem každé autentické lidské kultury. Odmítá všechny formy násilí a totalitarismu: nejen z principu víry, ale také na základě správného rozumu. Náboženství a rozum se ve skutečnosti vzájemně podporují, pokud je náboženství očištěno a strukturováno rozumem a pokud je plný potenciál rozumu rozvíjen zjevením a vírou.

Proto vás povzbuzuji, drazí přátelé muslimové, abyste dokázali vložit do společnosti hodnoty, které vycházejí z této perspektivy a obohacují lidskou kulturu, abychom tak společně pracovali na budování civilizace lásky. Kéž je živá spolupráce mezi muslimy, katolíky a ostatními křesťany v Kamerunu pro ostatní africké národy majákem, který vyzařuje obrovský potenciál mezináboženského úsilí o mír, spravedlnost a obecné dobro.

V tomto duchu vám znovu děkuji za tuto vzácnou příležitost setkat se s vámi během své návštěvy v Kamerunu. Děkuji všemohoucímu Bohu za požehnání, kterým obdařil vás i vaše spoluobčany, a modlím se za to, aby svazky, které spojují křesťany a muslimy v hluboké úctě k jedinému Bohu, nadále sílily a staly se tak jasnějším odleskem moudrosti Všemohoucího, který osvěcuje srdce celého lidstva.

Přeložil P. Milan Glaser, SJ

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.