Oboustranná spokojenost

23.3.2009 

bilancuje O. Lombardi cestu Benedikta XVI. do Afriky

Tiskového mluvčího Svatého stolce O. Federica Lombardiho požádal o zhodnocení cesty redaktor Vatikánského rozhlasu David Dionisi:

?Přijetí Benedikta XVI. na jeho první cestě do Afriky, bylo vynikající a velkolepé v obou zemích. Papež byl potěšen a velmi povzbuzen. Ve svých promluvách se vyrovnával s velkými tématy africké reality: smíření, pokoj, rekonstrukce, budování pravé demokracie, respektování práv člověka, cesty k pravému rozvoji a pokroku, mezinárodní solidarita, včetně obchodních a politických vztahů, které rozvoji pomáhají, jsou-li inspirovány rovností, spravedlností a poctivostí a neživí stranické zájmy a korupci.?

Jaký odkaz či poselství zanechává Benedikt XVI.:
?Papež zanechává poselství velké naděje. Oslovil živé síly církve a síly, na nichž závisí budoucnost církve, a řekl bych, že také africké obyvatelstvo všeobecně. Příznačná byla v tomto smyslu specifická setkání a poselství pro mládež a ženy. Setkání s ženami mi na této cestě Benedikta XVI. připadá nejvíce specifické, a tudíž jako obzvláště hodné zmínky. Balato hluboká a silná intuice, ocenit ženu ve společnosti a církvi a uznat tak ústřední postavení pro rozvoj na celém kontinentu.?

Benedikt XVI. pobídnul Afričany k tomu, aby vzali osud do svých rukou?
?Právě v těchto dnech jsem uvažoval o tom, že církev má svou vlastní vizi uceleného lidského a duchovního rozvoje, a ta je pro ni charakteristická. Je to vize rozvoje, založeném na velkém respektu a velké důvěře v lidskou osobu, v její důstojnost, v její možnosti, a směřuje právě k docenění lidské osoby, každé jednotlivé osoby v její odpovědnosti a v jejích schopnostech. Počínaje tím, pak buduje spravedlivou, harmonickou společnost, schopnou vážit si přírodního bohatství, jež jí bylo dáno, svých tradic, svého kulturního přínosu. Tento přístup je velmi odlišný od toho, který často nabízejí Africe velké ekonomické a politické mocnosti zvenčí a který se zakládá na omezování porodnosti, včetně metod, které nerespektují lidskou přirozenost, nebo na velkých ekonomických a finančních operacích, které dávají do rukou vlád obrovské finanční částky, jež však často končí v kanálech korupce.?

Jaká je závěrečná bilance tohoto mimořádné zážitku?
?Zdá se mi, že je to oboustranná spokojenost. Stejně jako i v předešlých letech, papež řekl: ?Přišel jsem, abych vás povzbudil a poskytl vám oporu, ale sám jsem povzbuzen vaší láskou, vaším nadšením a vaší důvěrou. Myslím, že k tomu skutečně došlo také tady v Africe. Papež plnil svou službu i přes velké horko s velkým nasazením, zajisté povzbudil a mohl se také těšit z toho, že to bylo přijato a ponese plody.?

Říká na závěr apoštolské cesty Benedikta XVI. do Kamerunu a Angoly o.Federico Lombardi.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.