Vatikánští požárníci pomáhají v Abruzzo

7.4.2009 

Bilance obětí zemětřesení v italském Abruzzu hovoří o 207 mrtvých, přibližně 15 nezvěstných a 17 tisících těch, kdo přišli o dům. Přímo zpod trosek bylo vysvobozeno na 150 živých. Další otřesy byly zaznamenány i dnes dopoledne.
Křesťané, židé i muslimové se dnes večer sejdou v římské bazilice Svatého Kříže Jeruzalémského k modlitební vigilii za oběti zemětřesení. Také Benedikt XVI. nepřestává sledovat vývoj situace a modlit se za oběti, přeživší i záchranáře. Mezi těmi je také skupina osmi vatikánských požárníků.
Hovoří velitel vatikánského strážního sboru Domenico Giani:

?V noci, hned jak jsme se o téhle tragédii dozvěděli, jsem mluvil s našimi nadřízenými, s mons. Boccardo a kardinálem Lajolo. Pak jsme informovali Svatého otce, státního sekretáře a celý státní sekretariát. Zdálo se nám, že je naší povinností vyslat v tomto okamžiku obrovské bolesti také náš požární oddíl, aby v této naléhavé situaci podal pomocnou ruku. Nyní je na místě jejich velitel De Angelis, který je stavební inženýr a tedy odborník na tomto poli. Je tu osmičlenný oddíl s prostředky a systémy sloužícími k ochraně společnosti, přivezli také nějaký materiál a další věci pro obyvatelstvo. Nyní se nacházejí v městečku Onna, které bylo naprosto zničeno a spolupracují s italskými hasiči a policií. Svatý stolec vždy prostřednictvím svých organizací, zvlášť Cor Unum a Charitas, posílá v rámci celého světa pomoc tam, kde je to třeba.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.