Maria v italské literatuře

14.4.2009 

Antalogie devadesáti čtyř autorů, poezie i próza, od počátků lidové tvorby až do našich dnů - to je nová kniha, kterou připravila Neria De Giovanni, předsedkyně Národní asociace literárních kritiků. Knihu Maria v italské literatuře publikovala Libretia Editrice Vaticana a ilustrují ji reproudukce děl z Vatikánské obrazárny. Autorka antologie prozradila Vatikánskému rozhlasu, jak se zrodila myšlenka na tuto knihu:

?Studovala jsem hodně ženskou literaturu 20. století, a často jsem v rámci toho analyzovala postavu Marie jako literární osobnosti. A tak jsem si říkala, proč nezkusit dát dohromady ty nejzásadnější literární texty, které o ní v naší literatuře byly napsány.?

Jak se v průběhu staletí v italské literatuře změnil způsob myšlení o Marii, psaní o ní?

?Řekla bych, že se přešlo od objektivizace k subjektivizaci. Ve 14., 15. a 16. století byla Maria literární postavou, ke které se přistupovalo vždy s velkým respektem, ostychem, aby se žádalo o věci, vypravoval se jí život, nejdramatičtější i nejkrásnější okamžiky našeho pozemského života, směrem ke 20. století, až do naší doby, se Marie stává víc všední osobností, stále bližší spisovateli.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.