Nóta státního sekretariátu k rezoluci belgického parlamentu

17.4.2009 

Velvyslanec Belgie na pokyn ministra zahraničí předal vatikánskému sekretáři pro vztahy se státy, mons. Dominique Mambertimu, rezoluci, kterou belgický parlament žádá vládu téže země, aby ?odsoudila? výrok, který pronesl Benedikt XVI. na tiskové konferenci ohledně neúčinnosti prezervativu v boji proti onemocnění AIDS a označila ho za nepřijatelný.
Státní sekretariát Svatého Stolce dnes vydal nótu, v níž vyjadřuje své politování nad tímto krokem, v diplomatických vztazích mezi Svatým Stolcem a Belgií nezvyklým, a nad tím, že parlament Svatého otce kritizuje na základě vět vytržených z kontextu a které byly některými skupinami užity s úmyslem odradit papeže, aby se vyjadřoval k některým tématům, jejiž morální důležitost je zřejmá a aby učil nauku Církve. Nóta připomíná, že Svatý otec v odpovědi na otázku po boji s nemocí AIDS zdůraznil dva body: humanizaci sexuality a péči o trpící. A že bez morální a výchovné dimenze se v boji s AIDS nemůže nikdy zvítězit.
Státní sekretariát také připomíná, že narozdíl od některých evropských zemí byla v Africe slova Svatého otce pochopena a oceněna a stejně tak byla oceněna také mnohými členy vědecké obce.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.