Benedikt XVI.: Budovat jednu a jednotnou církev je třeba neustále

18.5.2009 

Benedikt XVI. dnes přijal biskupy z Peru na závěr jejich kanonické návštěvy ad limina. Být obrazem jednoty církve a svědky misionářské lásky, která dosahuje k potřebným i v těch nejvzdálenějších místech anebo k těm, kteří jsou kořistí sociálních pohrom, např. drog - to jsou některé z bodů, které zdůraznil Svatý otec ve své dnešní promluvě ke 53 peruánským biskupům.

?Misijní církev zajisté minimalizuje vnitřní problémy a hledí s nadějí a nadšením do budoucna. Je třeba rozvinout misijního ducha ne snad z obav před budoucností, ale protože církev je dynamická realita a pravý učedník Kristův se raduje, když předává druhým Boží Slovo a sdílí s nimi lásku, která plyne z Jeho boku otevřeného na kříži.?

Sociální rozměr, který v papežových promluvách k biskupům každé země nikdy nechybí, se týkal znepokojujících situací, které vypočítal ve své úvodní promluvě předseda Peruánské biskupské konference arcibiskup z Trujilla mons. Hector Miguel Cabrejos Vidarte. Ten mluvil o především o chudobě, která tíží tuto latinskoamerickou zemi. 40% obyvatelstva žije v chudobě a 14% v extrémní chudobě, zejména na periferiích velkých měst a v zemědělských zónách.

?Myslím nyní zvláště na Peruánce, kteří trpí nedostatkem práce, náležitého vzdělání a zdravotní péče, nebo na ty, kteří žijí na periferiích velkých měst a v odlehlých regionech. Myslím také na ty, kteří upadli do víru drog a násilí. Nemůžeme ignorovat tyto naše nejslabší Bohem milované bratry a sestry a neustále mít na paměti, že nás k tomu vede Kristova láska.?

Láska, řekl dále papež, musí dostihnout také ty, kterým se nedostává péče v jejich duchovních a materiálních potřebách a hledají proto odpovědi na svůj nepokoj v jiných náboženských zkušenostech.
Benedikt XVI. povzbudil biskupy také k pěstování vzájemného svazku ?biskupské kolegiality?:

?Zkušenost nám říká, že jednota není nikdy definitivně dosažená, ale je třeba ji neustále budovat a zlepšovat a nepodléhat přitom objektivním ani subjektivním těžkostem, aby tak vyšla najevo pravá tvář jedné a jednotné katolické církve.?

Řekl dnes mimo jiné peruánským biskupům Benedikt XVI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.