Nová postsynodální adhortace představena novinářům

17.10.2003 

V tiskovém sále Svatého stolce byla dnes před polednem představena novinářům včera podepsaná postsynodální adhortace o biskupské službě Pastores gregis. Kardinál Jan Schotte objasnil z pozice generálního sekretáře synodu biskupů průběh shromáždění, které se konalo od 27. září do 16. října roku 2001.

Dokument pojednává o biskupské službě v dnešní situaci katolické církve. Autoři dokumentu se zabývají úlohou biskupa jako kněze a jako učitele ve své diecézi. Dotýkají se různých vnějších projevů jeho služby jako je liturgie a význam katedrály.

Dokument dále předkládá některé postřehy k praktickým pastoračním otázkám. Ať už jde o kontakt biskupa s kandidáty kněžství, trvalými jáhny nebo o způsoby jak se věnovat mladým lidem či rodinám. Závěrečná kapitola pak poukazuje na roli biskupa jako veřejné osoby, která nesmí být lhostejná k problémům současnosti a musí dbát o obecné dobro. To znamená zasazovat se o pokoj a mír ve světě, sociální a ekonomickou spravedlnost, ochranu života a životního prostředí a podobně.

Dokument Pastores gregis má 196 stran a je rozdělen na úvod, 7 kapitol a závěr.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.