V neděli navštíví Benedikt XVI. působiště sv. Pia z Pietrelciny

20.6.2009 

Více než 30 tisíc lidí je očekáváno zítra v San Giovanni Rotondo, kde přivítají Benedikta XVI. Sedm let po kanonizaci kapucína otce Pia navštíví papež místo, kde světec působil, v roce 1968 zemřel a je zde pohřben.
Je to podruhé, kdy město přivítá ve svých ulicích papeže. V roce 1987 ho navštívil Jan Pavel II. Benedikta XVI. nedočkavě očekává kapucínská komunita i zdravotnický personál a děti z institutu ?Dům úlevy v utrpení,? který otec Pio z Pietrelciny založil v roce 1956. Tehdy měl 250 lůžek. Dnes jich je k dispozici nemocným 1200 a stále dochází k rozšiřování kapacit. Léčí se tu především nádorová onemocnění a je zde oddělení pro studium genetiky a pro vzácné nemoci.
Jak očekává návštěvu Svatého otce, prozradila jedna z dětských pacientek, Carmela:

?Samozřejmě s velkou nadějí. Je tu velká důvěra, protože doufáme, že s pomocí papeže, s jeho modlitbami, půjdou naše modlitby líp ?nahoru.? Doufáme, že s papežem budeme mít víc síly, víc odhodlání překonávat nemoc. Já chci papeže poprosit, aby se modlil především za naše rodiče a rodiny, kteří jsou nám na blízku, hlavně za mou mámu, protože my prožíváme tohle obtížné období, ale oni ho prožívají spolu s námi.?

Benedikt XVI. se po svém příjezdu zítra ráno pomodlí před ostatky otce Pia, které byly po 14 měsíců vystaveny v kryptě kostela Santa Maria delle Grazie. Pak bude následovat mše svatá a polední modlitba Anděl Páně na prostranství před kostelem otce Pia, který byl posvěcen v roce 2004 a je dílem architekta Renza Piana. Odpoledne je na programu zmíněné setkání s nemocnými a pak s kněžími, řeholníky a mládeží. Během mše Benedikt XVI. obdrží pamětní medaili San Giovanni Rotonda, kterou mu předá Matteo Pio Colella, který byl uzdraven právě na přímluvu otce Pia a tento zázrak umožnil kapucínovo svatořečení v roce 2002.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.