Vietnamští biskupové na návštěvě Vatikánu

24.6.2009 

Včera se ve Vatikánu začala návštěva vietnamských biskupů ad limina. Katolická církev ve Vietnamu patří mezi nejpočetnější v Asii. Podle oficiálních údajů se k církvi hlásí 6 milionů osob, tzn. asi 7% obyvatelstva z celkového počtu bezmála 89 milionů. Má se však za to, že tyto údaje jsou nižší než skutečnost. Přesto je dosud převládajícím náboženstvím v této jihovýchodní Asijské zemi buddhismus. Většina Vietnamců však spojuje toto vyznání spíše s taoismem a domácím animismem. Ve Vietnamu existují i protestantské a muslimské komunity.

Vietnam je rozlohou více jak čtyřikrát větší než Česká republika. I přes hospodářské reformy a postupného otevírání se světu, vládnou v zemi komunisté. Apoštolský stolec má s Vietnamem diplomatické vztahy. Katolická církev je v zemi od roku 1615, kdy sem přišli jezuité. Zajímavostí je, že záhy poté právě francouzský jezuita Alexander de Rhodos nahradil znakové písmo, podobné čínskému, latinskou abecedou, doplněnou některými zvláštními znaménky, a toto latinizované písmo se ve Vietnamu ujalo a používá dodnes.

Vlastní církevní strukturu má Vietnam od roku 1951, kdy vznikla zdejší biskupská konference. Dnes má Vietnam 23 diecézí a tři arcidiecéze. Již několik let může církev ve Vietnamu provozovat základní školy. V loňském roce také začala pracovat tamější Charita. Katolická církev ve Vietnamu je jednou z nejdynamičtějších v Asii. Je zde velký počet povolání ke kněžství a zasvěcenému životu a vysoký počet křtů dospělých.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.