Motu proprio Ecclesiae unitatem

8.7.2009 

Benedikt XVI. novým motu proprio Ecclesiae unitatem ("Jednota církve") provedl restrukturalizaci Papežské komise "Ecclesia Dei", která má na starosti jednání s tradicionalistickým Bratrstvem sv. Pia X. Tu založil Jan Pavel II. 2.7.1988, tedy krátce poté, co arcibiskup Marcel Lefebvre udělil 30.6.1988 čtyřem kněžím nedovoleně biskupské svěcení.
Benedikt XVI. v novém listě připomíná předloňské motu proprio Summorum pontificum o rozšíření možnosti používání misálu z r. 1962 a lednové rozhodnutí o snětí exkomunikace ze čtyř nedovoleně vysěcených biskupů, aby odstranil překážky otevřeného dialogu a ?pozval biskupy i celé Bratrstvo sv. Pia X. k navrácení se do plné jednoty církve."
Protože ještě nebyly vyřešeny otázky dogmatického charakteru, rozhodl se Bendikt XVI. po jedenadvaceti letech existence převést komisi pod Kongregaci pro nauku víry. V dokumentu, ustanovuje Benedikt XVI., že předsedou komise "Ecclesia Dei? bude předseda Kongregace pro nauku víry. Tím je v současné době kardinál William Joseph Levada. Za druhé, že komise má vlastního sekretáře a členy. A za třetí, že předseda a sekretář budou hlavní záležitosti a otázky doktrinálního charakteru předkládat ke studiu a zkoumání Kongregaci pro nauku víry.

Benedikt XVI. také při této příležitosti poděkoval dosavadnímu předsedovi komise osmdesátiletému kardinálu Daríovi Castrillón Hoyosovi, za jeho službu a kromě nového předsedy kardinála Levady, jmenoval nového sekretáře mons. Guido Pozzo.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.