Joaquin Navarro-Valls k dnešním audiencím

12.2.2004 

Jaká byly základní témata, o kterých se dnes dopoledne hovořilo? Redaktor našeho rozhlasu Alessandro Gisotti se zeptal ředitele tiskové sálu Svatého stolce, Joaquína Navarro-Vallse:

Odp. ? Můžu hned říci, že atmosféra byla velmi srdečná, kdy jak Svatý otec tak Kolumbijský president si povídali o svých zážitcích, které se týkaly poslední návštěvy Svatého Otce v zemi. Přirozeně, že hlavním tématem, o kterém se hovořilo, bylo násilí v Kolumbii a Svatý otec povzbudil k další odvážné cestě ke skutečnému sociálnímu míru v zemi. Jistěže, toto téma zahrnuje další kapitoly, mluvilo se o drogách a o dalším. Základním problémem je však dosažení opravdového sociálního míru, který by napomohl k překonání násilí a ustavil by slušné spolužití.

Ot. ? Jaká byly klíčová témata setkání Svatého otce s palestinským premiérem?

Odp. ? Byly konstatovány závažné problémy, které pocházejí z chybějícího míru, což je zdrojem utrpení pro všechny zainteserované strany. Ale myslím, že Svatý otec ve svém projevu mluvil o dvou věcech: vytvářet ovzduší vzájemného odpuštění a dialogu a ne odplaty ze žádné strany a pak vyznačil, že je třeba mostů, ne zdí.

Ot. ? Je možné nalézt společnou nit setkání s Uribem, Ahmedem Querei a íránským ministrem zahraničí?

Odp. ? Ano, tato setkání měla společné téma: respekt k důstojnosti člověka, která je porušována násilím, které trvá již léta, a pak se to týká také budoucnosti, kdy lidé musejí být chráněni. Další společný fakt se týká dvou audiencí ? konkrétně Kolumbijského presidenta a palestinského premiéra ? a sice že tyto dvě dvě oblasti světa Svatý otec osobně navštívil.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.