O. Lombardi k setkání papeže a prezidenta USA

11.7.2009 

Jak jsme včera informovali, Benedikt XVI. se sešel s americkým prezidentem Barackem Obamou. Setkání kometuje šéf Tiskového střediska Svatého stolce, otec Federico Lombardi:

Proběhlo v srdečné atmosféře, oba dva byli spokojeni, že se mohli osobně poznat, že se mohli setkat, že měli příležitost k dialogu, možnost vyjádřit se a vzájemně si naslouchat. Toto je vždy ve vztazích mezi osobami, a v tomto případě mezi osobami, které mají velkou autoritu a velkou roli na cestě lidstva, velký krok vpřed.

Dary, které při této příležitosti Svatý otec prezidentu Obamovi věnoval, je encyklika Caritas in veritate a dokument Dignitas personae...

?Jistě. Encyklika je pozváním k novému promyšlení kulturního projektu opravdového rozvoje lidstva, a tak papež daroval svůj příspěvek. Zároveň, jak víme, dnes v Americe probíhá velká diskuze o základních hodnotách ochrany života a v této oblasti Církev a politika prezidenta Obamy vykazují rozdíly a to poměrně značné. Skutečnost, že papež nabídl dokument ?Dignitas personae?, který je jedním z nedávných vyjádření prohlubujících katolický pohled na etiku života, je velmi výmluvná. Svatý otec udělal velmi jasnou a náležitou nabídku, přičemž zachoval respektující přijetí, a pak je třeba vidět a zhodnotit, jak tento požadavek bude respektován.?

Prezident Obama prohlásil, že se zasadí o ochranu života...

?Ano, připomněl to, co už řekl, že má v úmyslu, s nasazením vlády, co nejvíc snížit počet potratů. To je ocenitelný závazek. Z pohledu morálního učení církve to není všechno, ale samozřejmě vzhledem k závažnosti potratu je to nepochybně pozitivní závazek, který byl před Svatým otcem, jenž vyjádřil obavy Církve o lidský život, znovu potvrzen.?

Jaké je zhodnocení tak důležité události?

?Zhodnocení je určitě pozitivní. Je to to, co jsme mohli očekávat a v co jsme mohli doufat; ukázala se možnost, schopnost začít zodpovědný dialog, který se týká velkých problémů lidstva dneška a zítřka. Prezident Obama ukázal, že může nabídnout kreativitu a osobnost schopnou vzbudit naději a snahu o souhlas při hledání nových řešení velkých problémů, které před námi leží.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.