Italský prezident chválí novou encykliku

16.7.2009 

?Stěžejní témata, která se týkají života člověka a velkých otázek naši společnosti tak, jak jsou načrtnuta v encyklice ?Caritas in veritate,? stimulují reflexi, která může být prospěšná všem.? To píše ve svém dopise Benediktu XVI. italský prezident Giorgio Napolitano. Potvrzuje, že třetí encykliku Benedikta XVI., která přináší papežovo poselství ?do společnosti, v níž se v těchto letech projevují úzkosti a nejistota, nejen co se týká budoucnosti světové ekonomie a rozvoje, ale také klimatických změn?, četl s velkým zájmem.

Jsou to změny, dodává prezident Napolitano, které se promítají do ?lidských vztahů, světa práce a podnikání, do vztahů mezi obyvateli planety, do životního prostředí a přírodních zdrojů, které byly po dlouhou dobu považovány za nevyčerpatelné.?

Hlava Itálie dodává, že ústřední témata života člověka ve vztahu ke svým bližním a velké otázky týkající se naší společnosti, tak jak jsou představena v nové encyklice, stimulují reflexi, která může být prospěšná všem. Potvrzení Benedikta XVI., že společenská otázka je otázkou podstatně antropologickou, představuje pro prezidenta Napolitana ?pozvání k novému hlubokému a jasnému promyšlení mnoha aspektů života a fungování lidských společenství.? Promyšlení, uzavírá státník, připomínaje slova Benedikta XVI. z encykliky, vyžaduje zejména novou a hlubokou reflexi nad ?smyslem ekonomie a jejích cílů? a ?hlubokou a prozíravou revizi modelu rozvoje, aby došlo k opravě chyb a nepořádků.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.