Benedikt XVI. k závodníkům Tour de France

21.7.2009 

Jen několik metrů od chaty, kde tráví svou dovolenou Benedikt XVI., dnes projela etapa cyklistického závodu Tour de France. Svatý otec při té příležitosti závodníkům zaslal krátký pozdrav. Píše v něm, že sport přispívá k celkovému růstu osobnosti a nemůže být oddělován od respektu k morálním hodnotám. V Les Combes je také tiskový mluvčí Svatého stolce otec Federico Lombardi:

?Viděl jsem, že tady je to událost velmi významná, také protože už asi 60 let Tour de France Val d´Aosta neprocházelo. Navíc mi bylo řečeno, že první vítěz Tour de France byl právě odsud. Takže zde tuhle etapu prožívali jako něco velmi speciálního. Samozřejmně je to také okamžik upoutání pozornosti na Val d´Aosta a je to velká příležitost pro ty, kdo jsou zodpovědní za turismus v oblasti, co nejlépe toho využít. Bylo velmi milou shodou okolností, že tato etapa procházela blízko rezidence Svatého otce, která je sice trochu výš, ale je velmi blízko trati. A proto se také zrodil nápad, a Svatý otec byl hned pro, adresovat jim tento jednoduchý, ale výmluvný pozdrav. Toto období je obdobím mnoha sportovních událostí, pomysleme například na mistrovství světa v plavání v Římě, a tak pozdrav sportovcům, povzbuzení ke kladným hodnotám, které jsou součástí sportovních aktivit, mají vliv na růst osobnosti, má v tomto letním období svůj zvláštní prostor.?

Otec Lombardi zároveň ujišťuje, že Benedikt XVI. si i přes zlomené zápěstí dovolené užívá a že ona nehoda nijak zásadně neovlivnila jeho program, třebaže ho zranění pravé ruky trochu omezuje v některých činnostech, jako například psaní.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.