Benedikt XVI. na jaře navštíví Turín

27.7.2009 

Jen několik dnů dělí Benedikta XVI. od konce dovolené, kterou tráví ve Valle d´Aosta. Do Říma, tedy přesněji do letního sídla v Castel Gandolfo, se vrací ve středu.
Les Combes včera zaplavilo množství poutníků, kteří přišli na polední modlitbu Anděl Páně se Svatým otcem. Hovoří ředitel vatikánského tiskového střediska otec Federico Lombardi:

?Byl to velmi slavnostní den, protože počasí bylo nádherné a lidí přišel velký počet: nejméně 5 000 se jich účastnilo také mše svaté, kterou sloužil biskup Aosty. A pak setkání se Svatým otcem bylo velmi slavnostní. Bylo vidět, že je v nejlepší formě a že na nedávnou nehodu lze pohlížet jako na překonanou. Obraz Svatého otce, který znehybněnou rukou uděluje s velkou radostí požehnání, vyvolává sympatie a blízkost v těch, kdo ho v těchto dnech s láskou sledují. Pak, po modlitbě Anděl Páně, se Svatý otec také pozdržel u některých skupin, především u nemocných. Byl to velmi důležitý okamžik setkání.?

Včera Benedikt XVI. také, jak je při podobných příležitostech časté, obědval s několika hosty, např. turínským arcibiskupem kardinálem Polettem a s biskupem Aosty, mons. Anfossim...

?Ano, je běžné, že při takových příležitostech Svatý otec pozve pár hostů, podle toho jaké možnosti nabízí prostor v jeho rezidenci. Byl tu biskup zdejší diecéze, mons. Anfossi, a také kardinál Poletto. Ten je v této době velmi zaneprázdněný přípravami na Výstav Turínského plátna, k němuž dojde na jaře příštího roku. To představuje velkou církevní událost a přitahuje tak pozornost na turínskou arcidiecézi. Kardinál Poletto Svatého otce o těchto přípravách pochopitelně informoval a znovu ho na tuto událost pozval. Svatý otec, jako už také dříve, když se o Výstavu hovořilo, potvrdil svůj úmysl být v Turíně této události přítomen. Datum bude ale teprve upřesněno.?

Blíží se odjezd Benedikta XVI. z Les Combes...

?Ano, zatímco dnešek i zítřek jsou normální, velmi klidné dny, středa bude dnem s mnoha úkoly. Dopoledne bude rozloučení s pořádkovými silami, s požárníky, civilní obranou, se všemi těmi, kdo vykonávali svou službu při pobytu Benedikta XVI. v Les Combes a zajistili jeho bezpečnost a klidný průběh. Odpoledne se pak pozdraví s místními autoritami a na pátou je plánovýn odlet vrtulníkem na letiště Turín Casalle a pak letadlem do Říma na letiště Ciampino a odtud před večeří rovnou do Castel Gandolfo, kde bude Svatý otec pobývat v příštích týdnech.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.