Benedikt XVI.: Pán mě chtěl naučit větší trpělivosti a pokoře

29.7.2009 

Benedikt XVI. se dnes rozloučil s Les Combes ve Valle d´Aosta, kde trávil svou letní dovolenou. Kolem poledne proběhlo na prostranství před letním domem salesiánů, kde se v neděli konala také modlitba Anděl Páně, setkání s policejními a vojenskými složkami, požárníky, civilní obranou, ale také se zdravotníky a novináři. Benedikt XVI. tu poděkoval několika stovkám těch, kdo zajišťovali hladký a bezpečný průběh jeho pobytu. Jeho projev nebyl předem sepsán a slova, která pronášel spatra a od srdce na tvářích přítomných vyvolávala vřelý úsměv.

?Drazí přátelé, na konci těchto dvou týdnů dovolené, mohu z celého srdce říci jedině: Díky vám za vaši službu tak kompetentní, diskrétní a účinnou. Byli jste jako andělé: andělé jsou neviditelní, ale zároveň výkonní. Takoví jste byli také vy. Pro mě jste byli neviditelní, ale dobře pracující.?

Benedikt XVI. prohlásil, že uplynulých 17 dní strávil v ?nebeském klidu?, v tichu, které rušili jen ?zvuky Stvořitele?, totiž jako například zpěv ptáků. Svatý otec ocenil přírodní krásy Les Combes, jejichž vychutnávání nepřerušilo ani nešťastně zlomené zápěstí. Svatý otec o něm hovořil, navraceje se vtipně i hluboce k tématu anděla strážného:

?Bohužel, můj anděl strážný mě od té nehody neuchránil, jistě tak učinil na ?vyšší příkaz?... Patrně mě náš Pán chtěl naučit větší trpělivosti a pokoře a dát mi víc času na modlitbu a rozjímání.?

Jak informuje vatikánský tiskový mluvčí otec Federico Lombardi, Benedikt XVI. se dopoledne, cestou na rozloučení, setkal také se skupinkou 35 mladých salesiánů, kteří jsou ve Valle d´Aosta na formačním setkání.

?Bylo tu množství skupin, a každá se se Svatým otcem vyfotila, také přítomní novináři chtěli mít svou fotku s ním a chtěli položit několik otázek, chvilku s ním mluvit. Bylo to velmi přátelské a vlídné.?

Tak hodnotí otec Lombardi dnešní loučení Svatého otce s Les Combes a k celému pobytu zde dodává:

?Hodnocení je velmi pozitivní. Jak všichni víme, probíhal trochu jinak, než se předpokládalo, tedy nešlo ani tak o psaní závěrečných kapitol knihy o Ježíšovi, jako spíše o rozjímání, čtení a modlitbu, také jako následek nehody se zlomeným zápěstím. Ale jak Svatý otec vtipně poznamenal, vždycky je, co se učit, a také nehoda měla pro Svatého otce své duchovní plody.?

Odpoledne v 16.30 se pak Svatý otec setkal ještě s biskupem Aosty, mons. Giuseppem Anfossim a představiteli Introdu. Po páté hodině pak odletěl vrtulníkem na letiště Turín-Casalle a pak letadlem do Říma na letiště Ciampino a odtud do Castel Gandolfo, kde bude Svatý otec pobývat v příštích týdnech.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.