Slovenští poutníci ve Vatikánu

14.2.2004 

Křesťanské ideály i nadále formují svobodnou a solidární Evropu, ?schopnou navzájem sladit její různé kulturní i náboženské tradice?. To ve svém projevu zdůraznil Jan Pavel II. dnes dopoledne v Aule Pavla VI., kde přijal více než tisíc pětset slovenských poutníků v čele s kardinály Korcem a Tomkem. Audienci předcházelo osobní setkání Svatého otce s presidentem Slovenské republiky Rudolfem Schusterem. Svatý otec vyzdvihl význam poutě v den, na který připadá liturgická památka svatých Cyrila a Metoděje, spolupatronů Evropy.

Text projevu Svatého otce ke slovenským poutníkům přinášíme v plném znění:

Ctihodní bratři, vážení pánové, drazí bratři a sestry!

1. S radostí vás přijímám a všechny vás srdečně vítám. Především zdravím biskupy Slovenské biskupské konference a děkuji jim, že dali podnět k této Národní pouti. Osobně zdravím pány kardinály Jana Chryzostoma Korca a Josefa Tomka, jakož i pána biskupa Františka Tondru a děkuji mu za uctivá slova, kterými vyjádřil pocity vás všech. Osobně děkuji panu Presidentovi republiky za jeho přítomnost a za jeho milá slova.

2. Boží prozřetelnost mi během mého Pontifikátu třikrát dopřála navštívit Slovensko: v roce 1990, hned po pádu komunistického režimu, v roce 1995 a v loňském roce, u příležitosti desátého výročí vyhlášení nezávislosti Slovenské republiky a ustanovení Slovenské biskupské konference.

Dnes jste přišli vy, abyste oplatili mou návštěvu, která proběhla před pěti měsíci a ze které si uchovávám hluboký dojem. Přáli jste si, aby se váš pobyt v Římě uskutečnil na svátek svatých Cyrila a Metoděje, patronů Slovenska a spolupatronů Evropy. Toto šťastné liturgické pozadí dovoluje zpřítomnit starobylé svazky společenství, které spojují římského biskupa s Církví, žijící ve vašem kraji. Zároveň svědectví těchto dvou velkých Slovanských Apoštolů představuje silnou výzvu objevit kořeny evropské identity vašeho lidu; kořeny, které jsou společné i pro jiné národy Evropy.

3. Těší mě, že vás mohu přijmout u hrobu svatého Petra, ke kterému jste přišli potvrdit vyznání té víry, která představuje nejvzácnější a nejtrvalejší dědictví vašeho národa.

Vyzývám vás, abyste chránili tuto víru v její celistvosti, živili ji prostřednictvím modlitby, přiměřenou katechezí a neustálou formací. Ať tato víra nezůstává ukrytá. Hlásejte a dosvědčujte ji s odvahou, v ekumenickém a misionářském duchu. To nás učí bratři Cyril a Metoděj, následováni početným zástupem světců a světic, zrozených během dlouhých staletí vašich dějin. Pevně zakotveni v Kristovém kříži uváděli do života to, co Božský Učitel učil od počátků svého hlásání: "Vy jste sůl země... Vy jste světlo světa!"(Mt 5,13.14)

4. Být "solí" a "světlem" pro vás znamená vyzařovat pravdu evangelia při každodenním osobním i společenském rozhodování. Znamená to zachovat nenarušené duchovní dědictví svatých Cyrila a Metoděje, i když je to někdy v rozporu s rozšířenou tendencí přijímat běžně rozšířené a vžité postoje. Slovensko a Evropa třetího tisícitetí se vzájemně o mnoho obohatí, ale nebylo by dobré zapomenout, že k formování kontinentu přispělo rozhodujícím způsobem křesťanství. K budování evropské jednoty přispějte i vy, drazí Slováci, vašim významným přínosem, stát se tak tlumočníky těch lidských a duchovních hodnot, které dávaly smysl vašim dějinám. Je nevyhnutelné, aby tyto ideály, vámi uskutečňovány, neustále formovali svobodnou a solidární Evropu, schopnou vzájemně sladit její rozličnou kulturu a náboženské tradice.

Drazí bratři a sestry, ještě jednou vám děkuji za vaši návštěvu a dovolil bych si zanechat vám na rozloučenou tu samou výzvu, se kterou se obrátil Kristus na Šimona Petra: "Duc in altum - Zajeď na hlubinu" (Lk 5,4). Je to výzva, kterou neustále cítím zaznívat ve svém nitru. V této chvíli se s ní obracím i na vás. S těmito prosbami ze srdce uděluji vám, vašim drahým a celému Slovenskému národu Apoštolské Požehnání.

Svatý otec ve svém projevu také připomněl své pastorační cesty na Slovensko v roce 1990, v roce 1995 a konečně v roce 2003. A právě u významu těchto cest pro slovenský národ se zastavil kardinál Josef Tomko, který před setkáním v Aule Pavla VI. sloužil pro poutníky mši svatou ve Svatopetrské basilice.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.