Asijští biskupové: Eucharistie - lék proti beznaději

29.8.2009 

Asijští biskupové pokládají za prioritu podporu důvěrného a osobního setkávání s Ježíšem Kristem a společenství mezi lidmi skrze nové nadšení pro slavení eucharistie. Hovoří o tom závěrečné poselství devátého plenárního zasedání Federace asijských biskupských konferencí. V této svátosti ? čteme v poselství ? přichází Bůh jednoty nasytit a obohatit naše životy, osobně i dohromady, přináší nám dar jednoty s Ním a s bližním. Naše slavení by ve všech mělo vzbuzovat odvahu budovat opravdové společenství, které smiřuje, odpouští a stará se o chudé a vyděděné.

Dokument Federace asijských biskupských konferencí poukazuje na to, že ?láska dokonaná obětí, kterou Kristus nabídl na kříži a která se obnovuje v eucharistii, vytváří obětavý styl života z lásky. Jen tak je možné dosáhnout opravdové harmonie a míru. Duše Asie ? pokračuje poselství ? má žízeň po universální harmonii. Eucharistie je odpovědí na toto hledání: každý křesťan a každé společenství se musí proměnit v to, co slaví: jednotu v mnohosti.

Biskupové a delegáti účastnící se zasedání chrání ?kulturu naslouchání a přijímáni Božího slova kontemplativním způsobem, jako to činila Panna Maria. Asijští biskupové ve svém poselství vyzývají k naděj a v eucharistii spatřují lék proti nemoci beznaděje. Pak je tu také výzva k misiím: ?Naše eucharistické slavení se musí dotknout srdcí asiatů, kteří milují barvy, květy, symboly, hudbu, ale také rozjímání.? Federace asijských biskupských konferencí se schází každé čtyři roky. Letos její zasedání zakončila bohoslužba, které předsedal papežský legát, kardinál Francis Arinze, emeritní prefekt kongregace pro bohoslužbu a svátosti. Při závěrečném setkání pak biskupové ocenili dílo otce Catalina Arevalo jakožto ?Otce asijské teologie?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.