Misionáři vyzývají k mezinárodní intervenci v Ugandě

16.2.2004 

Misionáři vyzývají k mezinárodní intervenci v Ugandě Kampala. K zásahu mezinárodního společenství v Ugandě opět vyzývají komboniánští misionáři. ?Má-li se zamezit humanitární katastrofě, která zasahuje severní regiony Ugandy, je nyní více než kdy dříve nutná intervence mezinárodního společenství ? uvedl pro agenturu Misna provinciál komboniánů, P. Guido Oliana. Zároveň prohlásil, že pokud ze strany vlády v Kampale chybí politický vůle k ukončení této války, neuspějí ani takové instituce jako jsou Spojené národy nebo komunita Sant´Egidio.

Představený misijního řádu konstatuje, že prezidenta Museveniho si nikdo nechce znepřátelit, ekonomické embargo pouze z humanitárních důvodů nikdo na zemi neuvalí a zdá se, že osud obyvatel severní Ugandy nikoho nezajímá.

Připomeňme, že sousedním Súdánem financovaní povstalci pod vedením fanatika Konyho za posledních 17 let zavraždily a mučili desetitisíce osob. Počet mrtvých se odhaduje na 100 tisíc, dále bylo zhruba 25 tisíc dětí uneseno a prodáno do otroctví nebo rekrutováno do ozbrojených oddílů, na milion lidí bylo donuceno opustit své domovy. Mezi oběťmi jsou také řeholníci komboniánské rodiny: v posledních dvaceti letech bylo v Ugandě za různých okolností zavražděno 13 komboniánů a jedna řeholnice této kongregace.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.