700 let řádu Služebníků P. Marie

16.2.2004 

Minulý týden uběhlo 700 let o potvrzení řádu Služebníků P. Marie, tzv. Servitů. Bulou Dum Levamus z 11. února 1304 obdrželo řeholní společenství schválení od papeže Benedikta XI. O minulosti i současnosti řádu nám poví ředitel řádového Historického institutu, P. Franco Azzalli:

Řád Služebníků P. Marie vznikl ve Florencii v první polovině 13. století. Vyvinul se z laického hnutí, jehož sedm členů pocházejících z obchodnického prostředí, se rozhodlo zasvětit Bohu. Obrátili se na biskupa, který je vzal pod svou ochranu a poslal je na Monte Senario, do svého domu nějakých 18 km od Florencie. Tam se charisma skupiny upevnilo a posléze papež Benedikt XI, sám z dominikánského řádu, vydal čtyři měsíce po svém nástupu na Petrův stolec bulu, kterou nový řád definitivně potvrdil.

Jaké charisma mají Serviti?

Charisma Služebníků P. Marie souvisí s jejich založením a jménem. Je to pravděpodobně jediný řeholní řád, založení ne jednou nebo dvěma osobami, ale celou komunitou. Pavel VI. roku 1974 řekl účastníkům generální kapituly krásnou větu, kterou chci ocitovat: ?Sedm bratří - je to tak ?! ? se zasvětilo společně P. Marii. Myslí, že je to jedinečný jev v dějinách církve, že řeholní společenství vznikne z malé komunity spřízněných duší.? Bratrský život je samozřejmě charakteristikou všech řeholních institutů, ale mi ho máme takříkajíc v DNA! Druhým rysem pak je služba P. Marie. Vztahujeme se k P. Marii jako k inspiraci naší služby v církvi. Od samého počátku řádu přitahovaly Služebníky P. Marie zejména některé epizody z jejího života, jako je Zvěstování. Bylo to zajímavé i proto, že tenkrát byla zpochybňována víra v Kristovo vtělení. Zdůrazňovat Zvěstování znamenalo právě všímat si kristovy tělesnosti, a vyzdvihovat skutečnost, že Maria nepostavila své plány nad plány Boží: tedy poslušnost.

Co je poselstvím vašeho řádu dnes, 700 let po jeho vzniku?

Poselství je prosté. Shrnuje ho také generální představený řádu v listu vydaném právě k tomuto výročí. Rozhodně chceme dále zdůrazňovat charisma bratrství jako východisko pro život dnes, v tomto světě, který je tolik roztříštěný a často směřuje k individualismu. Postava P. Maria, jako té, která se neprotiví Božímu plánu je nepochybně dobrou průvodkyní křesťanů. A my pokorně věříme, že můžeme církvi nabídnout tuto svou službu.

U našeho mikrofonu byl P. Franco Azzalli z řádu Servitů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.