Čeští studenti píší Benediktu XVI.

15.9.2009 

Také Vysokoškolské katolické hnutí Brno a Vysokoškolské katolické hnutí ČR se připravují na návštěvu papeže Benedikta XVI. v Česku. Studenti se zapojují do dobrovolné pomoci při organizaci jednotlivých bodů jejího programu, připojili se také k modlitbě novény, která je vyvrcholením duchovní přípravy na příjezd Svatého otce. Zástupci celorepublikového sdružení VKH ČR zaslali Svatému otci dopis, v němž vyjádřili radost z jeho blížícího se příjezdu. Více nám k němu řekne mluvčí studentů Lenka Kolaříková:

?My jsme tento dopis napsali jako takové přivítání. Chtěli jsme jím vyjádřit, že jsme rádi, že papež Benedikt XVI. přijede do Česka a že také poprvé navštíví Brno, protože tento dopis je psaný vysoko školáky z celé republiky, ale jsou pod ním podepsaní také vysokoškoláci z Brna. Benedikt XVI. je úzce spjatý s tou akademickou sférou a i my jako vysokoškoláci cítíme jeho vřelý vztah ke studentům. A tak jsme měli dojem, že i třeba jeho by to mohlo potěšit, takováto zpráva od českých vysokoškoláků. V dopise jsme se mu krátce představili, aby věděl jakým způsobem v Česku pastorace vysokoškoláků funguje. V krátkosti jsme mu chtěli vyjádřit takové naše radosti a strasti toho vysokoškolského života u nás v Česku a opravdu ho ujistit, že jsou jeho slova, která on často k vysokoškolákům směřuje, například na evropském setkání studentů v červenci, že tato slova vnímáme, že je bereme vážně. A v rámci našich možností se je snažíme i uskutečňovat.?

Další iniciativou VKH ČR je výzva médiím:

?Výzvu jsem českým médiím adresovali proto, že jsme přesvědčeni, že návštěva papeže v Česku je významná nejen pro církev, ale i pro občanskou společnost a protože většina lidí se zřejmě s papežem Benediktem XVI. setká skrze média, proto jsme považovali za důležité, abychom nějakým způsobem vyjádřili naši touhu po tom, aby informace o probíhající návštěvě, aby byly vhodné a aby také přinášeli nezkresleně to poselství, se kterým Benedikt XVI. do Česka přijíždí.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.