Benedikt XVI. se setkal s arcibiskupem Hilarionem z moskevského pravoslavného patriarchátu

18.9.2009 

Benedikt XVI. se dnes ve svém letním sídle setkal s arcibiskupem Volokolamským, Hilarionem z moskevského patriarchátu. V jeho rámci je pověřen záležitostmi vnějších vztahů ruské pravoslavné církve.
Arcibiskup Hilarion je v Římě na návštěvě poprvé po svém jmenování do tohoto úřadu. Včera jednal s předsedou Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinálem Walterem Kasperem. Ten po setkání prohlásil, že vztahy mezi Katolickou církví a Moskevským patriarchátem jsou pozitivní. Kardinál Kasper se s arcibiskupem Hilarionem setká znovu v říjnu na Kypru, při příležitosti plenárního zasedání Mezinárodní smíšené komise pro teologický dialog mezi Katolickou a Pravoslavnou církví. Tentokrát se komise bude zabývat zásadním tématem ?role římského biskupa v univerzální církvi?.
Včera odpoledne navštívil Hilarion Komunitu Sant?Egidio a zúčastnil se modlitby v bazilice Santa Maria in Trastevere. V jejím závěru promluvil o nutnosti společného svědectví křesťanů ?v odkřesťanštěném světě v době, kterou někteří chybně popisují jako po-křesťanskou. Současná společnost se svým konzumismem, hedonismem, praktickým materialismem a morálním relativismem ? pokračoval ? přináší křesťanům vážné a obtížné výzvy. Právě na odpovědi nás křesťanů na tyto výzvy závisí budoucnost lidstva a možná i možnost, aby na naší planetě vůbec existoval život. Je to společná výzva a společná musí být také naše odpověď.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.