Svatořečen ?Otec malomocných? a čtyři další blahoslavení

11.10.2009 

Obavy z proměnlivého počasí způsobily, že kanonizace, která se měla konat původně na svatopetrském náměstí, proběhla nakonec v bazilice sv. Petra. Tam se ovšem nemohly vměstnat zástupy věřících, kteří přesto v hojném počtu přišli ze čtyř zemí našeho kontinentu. V bazilice se jich tísnilo 5 tisíc. Dalších 30 tisíc lidí pak sledovalo liturgii svatořečení na náměstí před bazilikou z obrazovek a nakonec přece jen za slunečního svitu. Kanonizace se účastnili belgický král Albert II. a královna Paola, polský prezident Lech Kaczyński s manželkou a ministerský předseda Francie Francois Fillon s chotí.

Vzhledem k mnoha přítomným poutníkům ze zemí původu jednotlivých světců, představil Benedikt XVI. jejich život v jejich rodných jazycích. Svou homilii začal nejprve obecnější výkladem dnešního evangelia:

?Drazí bratři a sestry, ?Co musím dělat, abych dostal věčný život?? Touto otázkou začal krátký dialog, který jsme vyslechli v dnešním liturgickém čtení z evangelia, mezi osobou, označenou jakou bohatý mladík, a Ježíšem (srov. Mk 10,17-30). Neznáme mnoho podrobností o této anonymní postavě. Z těch několika obrysů však dovedeme rozpoznat její upřímnou touhu dosáhnout věčného života vedením poctivého a ctnostného pozemského života. Zná totiž přikázání a už od mládí je věrně zachovává. A přece to všechno, ačkoli je to důležité, nestačí - říká Ježíš. Chybí jenom jedno, ale něco podstatného. A poněvadž božský Mistr vidí jeho ochotu, podívá se na něho s láskou a nabízí mu kvalitativní skok, vyzývá ho k hrdinství svatosti, žádá po něm, aby se zřekl všeho a následoval ho: ?Prodej všechno, co máš a rozdej chudým.. pak přijď a následuj mě!? (v. 21).

?Přijď a následuje mě!? To je křesťanské povolání, které pramení z nabídky Pánovy lásky a které lze uskutečnit pouze odpovědí naší lásky. Ježíš své učedníky zve k naprostému odevzdání života, bez vypočítavosti a lidských výhod, s bezvýhradnou důvěrou v Boha. Svatí přijímají toto náročné pozvání a vydávají se v pokorné učenlivosti následovat ukřižovaného a zmrtvýchvstalého Krista. Jejich dokonalost v logice víry, někdy lidsky nepochopitelná, spočívá v tom, že už nekladou do středu sami sebe, ale rozhodují se jít proti proudu. Tak to učinilo pět svatých, kteří budou dnes k velké radostí vystaveni úctě univerzální církve: Zygmunt Szczęsny Feliński, Francisco Coll y Guitart, Jozef Damiaan de Veuster, Rafael Arnáiz Barón a Marie de la Croix (Jeanne) Jugan. V nich rozjímáme realizaci slov apoštola Petra: ?My jsme opustili všechno a šli jsme za tebou? i Ježíšovo potěšujícího ubezpečení: ?není nikdo, kdo by opustil dům, bratry nebo sestry, matku nebo otce, děti nebo pole pro mě a pro evangelium, aby nedostal již nyní stokrát více a to i přes pronásledování a v budoucím věku život věčný? (v. 29-30).

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení mše svaté, těsně po poledni, se Svatý otec odebral na nádvoří před baziliku, aby krátce v několika jazycích pozdravil věřící, kteří tam byli shromážděni, a pomodlil se společně s nimi modlitbu Anděl Páně.
Ve své anglické řeči pozdravil skupinu osob, které přežily nukleární útok na Hirošimu a Nagasaki: ?Modlím se za to, aby svět už nikdy nebyl svědkem takovéto masivní likvidace nevinných lidských životů.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.