Poselství k hinduistickému svátku Diwali

16.10.2009 

?Trvalý mír? se rodí jen v ?atmosféře svobody?: potvrzuje tradiční poselství Papežské rady pro mezináboženský dialog k zítřejšímu hinduistickému svátku Diwali. Jde o jeden z nejstarších hinduistických svátků a oslavuje vítězství dobra nad zlem a života nad smrtí. Scházejí se při něm rodiny a zapalují se svíčky na znamení toho, že světlo je silnější než tma.
Hovoří mons. Pier Luigi Celata, sekretář zmiňované papežské rady:

?Diwali je největší hinduistický svátek. A myšlenky spontánně zalétají k Indii, kde se hinduismus zrodil a tvoří tu většinové náboženství. Je to zároveň, bohužel, země, kde se objevuje násilí proti křesťanům, především ve státě Orisa. Tyto souvislosti je potřeba brát v úvahu, abychom poselství správě interpretovali.?

Poselství přichází v době konání prvního Indického misionářského kongresu, kde se také hovoří o násilí proti křesťanům, které v srpnu 2008 rozpoutali hinduističtí extremisté a jež připravilo o život více než stovku lidí.
Obsah poselství podepsaného předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog kardinálem Jean-Louis Tauranem shrnuje opět mons. Celata:

?Chce upevnit už existující přátelské vztahy s mnohými hinduistickými představiteli a komunitami. Pak je tu také pozvání k tomu, aby se všichni stali zodpovědnými za integrální rozvoj všech lidí a aby se začalo u těch, kteří jsou nám nejblíže. Rozvoj vyžaduje respekt k důstojnosti každé lidské bytosti, obzvlášť v jejích podstatných volbách jako je náboženské vyznání. Tento respekt umožňuje duchovní realizaci osoby, je v něm zdroj vzácné energie a přispívá k harmonickému klimatu společnosti a dobru všech.? říká k poselství Papežské rady pro mezináboženský dialog k zítřejšímu hinduistickému svátku Diwali, její sekretář mons. Pier Luigi Celata.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.